Confidenţialitate

Coaliția de guvernare, aproape de un armistițiu. Solicitările USR PLUS pentru a merge mai departe cu Florin Cîțu premier

Liderii PNL, USR PLUS și cei ai UDMR se întâlnesc din nou marți pentru a decide cum merg mai departe în această formulă guvernamentală.

O nouă ședință a coaliției de guvernare este programată pentru marți la ora 16:00, după ce luni, la finalul a patru ore de discuții, liderii celor trei partide nu au reușit să ajungă la un compromis.

Surse participante la discuțiile de luni au explicat că lucrurile se îndreaptă spre un numitor comun, după ce cei de la USR PLUS au dat semnale că ar renunța la pretenția ca Florin Cîțu să nu mai fie prim-ministru.

În schimb, au solicitat un protocol scris al coaliției care să reglementeze în special modul în care se fac revocările de miniștri, în speță ca premierul să nu mai demită membri ai guvernului fără o consultare prealabilă a partidului din care respectivul face parte.

Premierul Florin Cîțu a specificat însă foarte clar că el nu va accepta să-i fie amputate atribuțiile constituționale de șef al guvernului. Printre acestea se numără și revocarea miniștrilor din cabinetul pe care îl conduce.

Totodată, USR PLUS ar urma să vină cu o propunere de ministru al Sănătății. Poziția este a celor de la PLUS.

Nu în ultimul rând, USR PLUS ar cere introducerea în protocolul coaliției a unor reforme precum depolitizarea în administrație, adoptarea anul acesta a modificărilor la Legile justiției și revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

  • Cristian Citre

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei