Confidenţialitate

Coaliția de guvernare a stabilit calendarul adoptării noilor legi ale educației | AUDIO

Liderii coaliției de guvernare au stabilit calendarul adoptării noilor legi ale educației. Potrivit deciziei luate la Palatul Victoria, noile acte normative ar trebui să primească votul final din partea Parlamentului până pe 15 martie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderii PSD, PNL și UDMR, reuniți în prima ședință a coaliției din acest an, au decis ca până la finalul acestei luni cele două proiecte de lege ale educației să fie finalizate în cadrul unui grup de lucru transpartinic.

Vor fi câte trei membri de la fiecare partid care vor face parte din acest grup de lucru. Următoarea țintă este ca cele două drafturi să fie apoi aprobate în guvern până cel târziu pe 15 februarie și trimise Parlamentului.

Votul final în forul legislativ a fost programat pentru jumătatea lunii martie.

Legile educației sunt jalon în PNRR și trebuie să intre în vigoare până la finalul trimestrului trei al acestui an. în caz contrar, România riscă să piardă bani europeni din planul de redresare și reziliență.

Ministra Educației, Ligia Deca, nu a reușit până acum, la mai bine de tre luni de la preluarea mandatului, să finalizeze proiectele de lege ale educației lăsate de predecesorul său, Sorin Cîmpeanu.

Fostul ministru introdusese o serie de prevederi extrem de criticate, mai ales în ceea ce privește plagiatele. Astfel, în proiectele scrise de Cîmpeanu se stipula desființarea CNATDCU, instituția care verifică suspiciunile de plagiat, posibilitatea de a renunța unilateral la titlul de doctor, precum și prescierea plagiatului după o perioadă de trei ani de la susținerea unei teze de doctorat.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Ludovic Orban, despre anul preelectoral 2023: „Fiecare formațiune politică va încerca să ajungă în blockstart într-o poziție cât mai bună” | VIDEO