Confidenţialitate

Coaliția aflată la guvernare și-a împărțit prefecții și subprefecții. Capitala a ajuns la USR-Plus

În urma negocierilor, Capitala va avea prefect de la USR-Plus, Clujul a fost obținut de UDMR, iar Bihorul și Sibiul au fost adjudecate de PNL.

Potrivit algoritmului de împărțire a funcțiilor în coaliția de guvernare, prima opțiune a fost a liberalilor, care au preferat județul Sibiu. A doua opțiune a aparținut USR-Plus, alianța adjudecându-și Bucureștiul, în vreme ce a UDMR, care a avut a treia opțiune, a luat județul Cluj.

În total, conform principiului stabilit încă de la finalul anului trecut, PNL are 23 de prefecți, USR-Plus are 14, iar UDMR 5.

În ceea ce privește subprefecții, USR PLUS va avea câte o astfel de poziție în 28 de județe, acolo unde nu are prefect. UDMR va avea 10 subprefecți, inclusiv unul la Capitală, iar PNL 47.

Împărțirea politică a prefecților a fost posibilă după modificarea, săptămâna trecută, prin ordonanță de urgență, a Codului administrativ.

Astfel, prefecții au fost transformați din înalți funcționari publici în demnitari, ceea ce presupune că pot fi membri de partid.