Confidenţialitate

Coadă de camioane la vămile Petea și Halmeu. Șoferii așteaptă până la 9 ore pentru a trece frontiera | AUDIO

Numărul de camioane care se prezintă pe sensul de intrare în țară la Vama Petea și ulterior pe sensul de ieșire din România la Vama Halmeu, este în creștere.

Principalele probleme au apărut în urma protestelor transportatorilor. Așa se face că la punctul de trecere a frontierei Halmeu se stă pana la 9 ore.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cauza traficului intens este reprezentat de numărul mare de transportatori de marfă ucraineni, care vin dinspre Polonia și Slovacia în urma protestelor transportatorilor din aceste două tari.

Ca urmare, traseul a fost reconfigurat, fiind folosit circuitul Ungaria – România – Ucraina.

De asemenea este și perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă dar sunt si blocaje pe unele tronsoane de drum din cauza vremii nefavorabile. Astfel transportatorii de marfă au staționat în parcări, după care s-au repus în mișcare.

Pe sensul de intrare în România, la Petea se înregistrează 30 de minute timpi de așteptare, însă la Halmeu pe ieșire sunt chiar si 9 ore. În asteptare se află peste 200 de camioane pe o distanță de aproximativ 4 km.

Poliția de Frontieră lucrează la capacitatea maximă fiind folosite toate arterele de control destinate automarfarelor.

A fost solicitat si sprijinul Poliției si Jandarmeriei Satu Mare pentru a ajuta la fluidizarea traficului.

În Vama Halmeu, punct aflat la granița cu Ucraina, vorbim de un control mai amplu, fito-sanitar, sanitar veterinar, un control al rovinietei, precum și cel al greutății încărcăturii camioanelor.

Poliția de Frontieră transmite că fluidizarea traficului este condiționată și de capacitatea autorităților din Ucraina de a prelua si procesa camioane.

Citește și: Aglomerație în Vama Borș. Timpul de așteptare a fost de aproape 2 ore