Confidenţialitate

Lucian Bode: Țările în care s-a dezvoltat noua tulpină SARS-CoV-2 vor intrat în zona roșie. România, în zona galbenă, după scăderea incidenței | AUDIO

Comitetul Național pentru Situații de Urgență va aproba într-o ședință introducerea în zona roșie a țărilor în care s-a dezvoltat noua variantă a SARS-CoV-2, mult mai periculoasă și agresivă.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, spune că asta va presupune ca toate persoanele care vin din aceste destinații să intre obligatoriu în carantină. Noua varianta a SARS-CoV-2 a fost detectată în Africa de Sud și ar putea slăbi eficiența vaccinurilor anti-COVID-19:

„Noi, astăzi, adoptăm o hotărâre a CNSU, o hotărâre prin care vom stabili lista țărilor cu zonele verzi, zonele galbene și zonele roșii și cu siguranță acolo OMS, dacă ne va spune clar că există aceste riscuri, eu cred că România va introduce în zona roșie automat aceste țări și obligatoriu carantinarea celor care vin din aceste zone, chiar dacă sunt persoane vaccinate.”

Principalele modificări adoptate vineri sunt:

-în zona roșie a intrat Monaco;
-în zona galbenă au intrat:
•din zona roșie, în urma scăderii incidenței: România și Guam;
•din zona verde, în urma creșterii incidenței: Italia, Aruba, Malta și Insulele Virgine ale Statelor Unite;
-în zona verde au intrat: Botswana, Brunei Darussalam și Insulele Falkland.

Lista aprobată de CNSU poate fi consultată aici.

Și Comisia Europeană a propus ca statele membre ale Uniunii Europene să suspende legăturile aeriene cu ţările în care a fost identificată noua variantă a SARS-CoV-2.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.