CNCD a decis că premierul Dăncilă nu a discriminat făcându-i autiști pe europarlamentari

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a stabilit luni că afirmaţia premierului Viorica Dăncilă despre „autişti” care „dezinformează” la Bruxelles se încadrează în limitele libertăţii de exprimare şi nu constituie discriminare.

„Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa de soluţionare a petiţiilor în data de 26.02.2018, a dezbătut declaraţia doamnei prim-ministru Dăncilă Viorica Vasilica, din cadrul interviului acordat la televiziunea Antena 3, în seara zilei de 15 februarie 2018, care a avut următorul conţinut: „Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă”, hotărând că declaraţia în cauză se încadrează în limitele libertăţii de exprimare şi nu constituie discriminare”, conform unui comunicat de presă transmis de CNCD.

După declarația făcută la Antena 3, Viorica Dăncilă și-a cerut scuze și a organizat o întâlnire cu asociațiile care se ocupă de persoanele cu tulburări de autism.

CNCD a mai hotărât că nici lipsa intervenţiei moderatorului emisiunii, Mihai Gâdea, nu constituie discriminare.

Decizia a fost adoptată cu majoritatea celor prezenţi – opt voturi „pentru” şi unul „împotrivă”.

Hotărârea motivată va fi comunicată părţilor, în termen legal, şi este supusă căii de atac la instanţa de contencios administrativ.

Alexandra Stănescu a stat de vorbă cu președintele CNCD, Asztalos Csaba.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS