Confidenţialitate

CNCAV va lansa o campanie pentru a rispi îngrijorările legate de vaccinuri | AUDIO

Comitetul Național pentru Coordonarea Vaccinării va lansa o campanie de informare pentru a risipi îngrijorările românilor legate de vaccinuri.

Românii au o mai mare ezitare când vine vorba de serul produs de AstraZeneca, spune coordonatul vaccinării la nivel național.

Doctorul Valeriu Gheorghiță precizează că  acest lucru se întâmplă și pentru că multe persoane nu au obținut informații corecte sau pentru că unele date au fost prezentate incorect.

”Există o ezitarea mai mare a doritorilor pentru vaccinarea persoanelor care ar fi altfel eligibile pentru vaccinare. Pentru acest lucru chiar avem mai multe demersuri pentru a intensifica campaniile de comunicare în mod deosebit, cu personalul medico-sanatar. Știu că se organizează mai multe web-inarii științifice care au ca scop prezentarea datelor legate de eficiența și profilul de siguranță al celor trei tipuri de vaccinuri autorizate”, a declarat dr. Gheorghiță.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Valeriu Gheorghiță a explicat care sunt temerile românilor când vine vorba de vaccinul AstraZeneca, administrat acum pentru toate categoriile de vârstă.

Până luni, vaccinarea cu AstraZeneca era permisă doar pentru persoanele până în 55 de ani.

Principala îngrijorare: reacțiile adverse, raportate mult mai des pentru acest tip de vaccin – dar care NU sunt mai grave comparativ cu reacțiile provocate de alte vaccinuri, precizează Valeriu Gheorghiță:

”Chiar dacă pentru vaccinul de la compania AstraZeneca avem o rată mai crescută de raportare a reacțiilor adverse este de subliniat că nu sunt mai severe, nu sunt mai grave, noi facem această analiză pe fiecare tip de vaccin, practic este același tip de reacție adversă doar că sunt mai frecvent raportate. Ține de reactogenitatea vaccinului, este un alt tip de vaccin, vom vedea și datele de la Johnson&Johnson, dacă se comportă la fel din punct de vedere al reactogenității, ținând cont că este un vaccin bazat tot pe vectori virali”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Medicul Valeriu Gheorghiță a insistat: vaccinarea reduce formele severe, indiferent de serul administrat.

”Pentru formele severe, indiferent de tipul de vaccin de care vorbim, protecția este foarte ridicată. Este peste 95, poate chiar 100% în anumite studii, și, de asemenea, avem date care ne certifică scăderea riscului chiar de infecție asimptomatică și de transmitere”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.