Confidenţialitate

CNAS: Lista documentelor medicale a căror valabilitate expiră la finalul lunii | AUDIO

Pe 31 martie expiră o serie de documente a căror valabilitate a fost prelungită în repetate rânduri pe perioada stării de alertă, anunță CNAS. De la 1 aprilie, pentru emiterea de noi documente va fi necesară o nouă evaluare a medicului specialist. Un proiect de act normativ care cuprinde totalitatea acestor modificări care vor intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2022 se află pe circuitul de avizare din Guvern.

Documentele pentru care va fi necesara o nouă vizită la medicul specialist sunt biletele de trimitere pentru specialități paraclinice și clinice, inclusiv pentru medicină fizică și de reabilitare; recomandările pentru îngrijiri la domiciliu, inclusiv cele paliative, recomandări pentru proteze și dispozitive medicale care trebuie transmise la Casa de Asigurări de Sănătate, precum și deciziile de aprobare pentru procurarea acestor dispozitive medicale.

Nu vor fi afectate de această reglementare documentele aflate în perioada de valabilitate, precizează Casa Naționala de Asigurări de Sănătate. Biletele de trimitere sunt valabile până la 30 sau 90 de zile calendaristice, după caz.

În același timp, recomandările pentru proteze și alte dispozitive medicale își pierd valabilitatea dacă nu sunt depuse la Casele de Asigurări de Sănătate în 30 de zile calendaristice de la data emiterii, cu câteva excepții în care cererea se depune o singura dată pentru un an.

Decizia de aprobare pentru procurarea dispozitivelor medicale e valabilă 30 de zile cu excepția închirierii fotoliilor rulante, caz în care se ia în considerare perioada prevăzută în prescripția medicală, dar nu mai mult de 92 de zile calendaristice. Iar în cazul echipamentelor pentru oxigenoterapie și ventilație non-invazivă, valabilitatea e de maximum 12 luni consecutive.

Sursa foto: Unsplash / Gabrielle Henderson

Citește și: În ce condiții ar putea fi reintroduse restricții în România. Medicii spun că ar trebui să ne așteptăm la o înmulțire a cazurilor Covid | AUDIO