Confidenţialitate

CNA va discuta modul în care presa a distribuit informația că Elon Musk va petrece la Castelul Bran | AUDIO

Consiliul Național al Audiovizualului va discuta modalitatea în care informația că Elon Musk va petrece la Castelul Bran s-a rostogolit în presă. Mircea Toma, membru în CNA, spune că va propune sancționarea celor care nu au verificat informația că fondatorul Space X s-ar afla la noi în țară. Felul în care s-a viralizat acest zvon arată că presa nu tratează anumite subiecte cu profesionalism, spune la Europa FM directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani.

Timp de aproape 2 zile, presa din România a fost împânzită de știrea că magnatul Elon Musk s-ar afla în România, deși nu a fost adusă nicio dovadă în acest sens, o fotografie sau un cadru care să arate că acesta a pus piciorul în țara noastră.

Europa FM nu a obținut nicio confirmare a prezenței miliardarului care se presupunea că va participa la o petrecere privată la Castelul Bran din județul Brașov.

Mai toate instituțiile de presă care au susținut că fondatorul SpaceX a ajuns în România au citat o sursă media necunoscută care susținea că fondatorul Space X și-a invitat mai mulți prieteni, afaceriști, actori și miliardari la presupusa petrecere.

Cosmin Feroiu, primarul localității Bran: Eu nu m-am întâlnit și nici nu l-am remarcat pe Elon Musk la petrecere

Europa FM a vorbit inclusiv cu primarul localității Bran, Cosmin Feroiu, care a fost la petrecerea de la castelul din localitate.

Cosmin Feroiu, primarul localității Bran: „N-aș putea să spun cu certitudine dacă a fost sau n-a fost Elon Musk pentru că majoritatea oamenilor purtau măști, aveau costume, era aproape greu să-ți dai seama cine nu este prezent și cine este prezent. Eu personal nu pot să spun că m-am întâlnit sau l-am remarcat la petrecere pe Elon Musk”.

Anca Grădinaru: Dar știți să fi venit în România?

Cosmin Feroiu, primarul localității Bran: „Nu am informații referitoare la acest aspect, tot ce pot să vă spun este că am avut acest privilegiu, să fiu la această petrecere, a fost o petrecere extraordinară cu niște oameni minunați, oameni care chiar nu-ți dădeai seama că sunt miliardarii lumii, niște oameni cu bun simț, oameni care s-au distrat, oameni care au petrecut, a fost o petrecere în familie, între prieteni”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani: Presa noastră profesionistă nu este foarte profesionistă

Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani, spune că felul în care s-a răspândit informația că Elon Musk ar fi în România arată că presa autohtonă are carențe ce țin de deontologie.

„Spune un lucru foarte dureros pe care ni l-a mai demonstrat o dată Selly, dacă nu mă înșel, în momentul în care și-a înscenat aparent un accident și iar știrea s-a rostogolit inclusiv în medii profesioniste. La vremea aceea, Selly a dovedit că știrile nu sunt verificate. Nu l-a sunat nimeni să-l întrebe dacă a avut sau nu avut accident. Suntem luni de zile mai târziu și constatăm că aceeași practică proliferează. Presa noastră profesionistă nu este foarte profesionistă”, a spus la Europa FM directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mircea Toma, membru CNA: „Este un exemplu atât de flagrant încât el se impune a fi amendat”

La rândul său, Mircea Toma, membru în Consiliul Național al Audiovizualului, anunță că va ridica în ședința CNA problema felului în care zvonul a circulat in audiovizual.

„În situația asta, mi se pare că este prea tentant să nu reacționăm. Este un exemplu atât de flagrant încât el se impune a fi amendat. Așa cum ați spus dumneavoastră, el a fost un exercițiu pe un subiect benign, care într-adevăr dacă se întâmplă să fie de interes public major cum sunt evenimentele de război, pe sănătate. Acolo, clar că intervenția noastră este vitală, dar e preferabil să fie acum ca să descurajăm recidiva”, a spus Mircea Toma, membru în Consiliul Național al Audiovizualului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

L-am intrebat pe Mircea Toma dacă autoritățile statului ar trebui să intervină în momentul în care o informație ce nu poate fi probată se răspândește masiv.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Nu este bine ca statul să aibă o forță de intervenție bazată pe definiția adevăr fals pe care să o facă el însuși. Pentru că poate să interzică orice nu-i convine invocând faptul că este fals. Se întâmplă acum în Rusia – nu aveai voie până mai ieri să spui că e război”, a mai spus Mircea Yoma la Europa FM.

Totuși, dacă ar fi vorba de informații care țin de sănătate publică sau de securitatea tuturor, statul ar trebui să intervină pentru a opri distribuirea unor minciuni, crede Mircea Toma.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Primarul din Bran, despre petrecerea miliardarilor: „Nu l-am întâlnit sau remarcat pe Elon Musk. A fost o experiență unică” | AUDIO