Confidenţialitate

CNA interzice, la solicitarea lui Raed Arafat, o reclama in care protagonistii merg pe un tren in miscare

Un fenomen îngrijorător îi face pe medici să tragă un semnal de alarmă. În ultimele două săptămâni, 9 copii s-au electrocutat după ce s-au urcat pe vagoanele unor trenuri.

Doi dintre ei și-au pierdut viața. Alți 6 se află acum internați la spital. De obicei, atât de multe accidente de acest fel se petreceau într-un an.

Cel mai recent caz s-a înregistrat luni seara, în gara Băneasa din Capitală. Un adolescent de 16 ani a murit electrocutat după ce s-a urcat pe un tren de marfă pentru a face o poză.

CNA a interzis, la solicitarea secretarului de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat, un spot publicitar în care protagoniştii, Smiley și Pavel Bartoș, mergeau pe un tren în mişcare. Iar medicii avertizează: astfel de accidente implică, pe lângă arsură, şi politraumatisme grave.

‘În ultimele două-trei săptămâni, sistemul naţional de intervenţii în situaţii de urgenţă s-a confruntat cu o creştere nobişnuită a numărului de cazuri grave de copii sau adolescenţi electrocutaţi ca urmare a faptului că s-au urcat pe garniturile de tren aflate sub liniile de alimentare cu înaltă tensiune. În pofida eforturilor care au inclus resurse umane şi logistice semnificative (inclusiv transportul de urgenţă cu aeronave specializate), am consemnat inclusiv decese, iar celelalte cazuri rămân traumatizate sau chiar mutilate pe viaţă. Una dintre ipotezele care ar putea să explice acest fenomen îngrijorător este o posibilă influenţă a unui clip publicitar realizat pentru o companie de telefonie mobilă, în care două personaje care beneficiază de foarte multă simpatie în rândul copiilor şi adolescenţilor, Smiley şi Pavel Bartoş, realizează o serie de exhibiţii acrobatice urcaţi pe un tren în mişcare’, susține secretarul de stat Raed Arafat în solicitarea trimisă CNA.

Anchetatorii spun că nici măcar nu e nevoie ca tinerii să atingă linia electrică pentru a muri curentați.

Adolescenții ajung să se electrocuteze fără să atingă cablurile, pentru că între plafonul vagoanelor, aflat la un metru și jumătate față de linia de înaltă tensiune, există în permanență un câmp electric.

Prin cablul de alimentare trec 27 de mii de volți permanent, iar în momentul în care corpul uman intră în acest câmp se creează un arc electric și se produce electrocutarea.