Confidenţialitate

Clujul şi filmul

interviu de Filip Standavid

Criticul de film Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF),vorbeşte deschis despre peliculele proiectate în ediţia din acest an a festivalului.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi are loc între 31 mai şi 9 iunie la Cluj-Napoca.

190 de filme și sute de invitaţi, expoziții, concerte, lansări de carte și de DVD, ateliere și masterclass-uri vor anima, pentru zece zile, Clujul. Ca în fiecare an, TIFF-ul adună cele mai importante nume din cinema-ul românesc, alături de cineaşti, actori, producători, distribuitori şi critici de film străini.

Programul TIFF va cuprinde și în acest an secțiunile tradiționale Competiție, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Ziua HBO, Ziua Maghiară, EcoTIFF. O noutate în agenda festivalului o reprezintă secțiunea tematicăThis is the End/ Acesta e sfârșitul, care explorează apocalipsele globale sau personale, printr-o selecție de filme recente. Grecia șiSlovacia sunt în centrul atenției în Focus, cu cele mai reprezentative titluri recente din cinematografiile lor, iar secțiunea 3X3 le aduce un omagiu regizorilor Olivier Assayas, Eyal Sivan și Stephen Frears. O retrospectivă specială îi este dedicată în acest an cineastului experimental Peter Forgacs.

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/clujul-si-filmul”]