Clujul are primul serviciu de car-sharing din România

Se numește Pony Car Sharing și este un concept care se bazează pe o flotă de mașini. Fiecare mașină este disponibilă pentru închiriere în regim de urgență, foarte simplu, doar cu ajutorul unui smartphone.  Cu alte cuvinte, de pe telefon cauți o mașină disponibilă în oraș, deocamdată doar în Cluj, iar după ce ai localizat-o și rezervat-o, o poți folosi fără probleme.

Pașii sunt foarte ușor de urmat. Se descarcă aplicația pe telefon, se crează un cont cu toate datele, incusiv permisul de conducere și cardul bancar, iar mai apoi aplicația generează un cod PIN. Un PIN care folosește drept cheie pentru a deschide mașina pe care o închiriezi, precum și atunci când mașina este predată într-o parcare special amenajată.

1 leu pe minut, atât costă serviciul odată ce utilizatorul s-a urcat la volan. Service-ul mașinii, alimentarea cu combustibil, parcarea precum și restul serviciilor necesare sunt asigurate de echipa care se ocupă de proiect. Într-adevăr, serviciul nu este rentabil dacă ai nevoie de mașină o zi întreagă, însă este eficient pentru drumurile de 20-30 de minute. Costurile sunt debitate direct din contul bancar sau de pe cardul de credit, fără depozite și garanții suplimentare.

Singurele condiții de utilizare ale mașinilor sunt acelea de a respecta regulile impuse de legislația în vigoare și cele impuse de firma care a implementat proiectul, inclusiv parcarea legală în spațiul public sau în parcările cu taxă ale primăriei.

Flota Pony Car numără în prezent 30 de mașini,  Volkswagen și Smart, toate echipate cu un sistem de management de monitorizare și control al flotei, astfel încât poziția și orice avarie apărută pe parcurs sunt cunoscute în orice moment. Serviciul funcționează de la începutul lunii și are până în prezent 500 de utilizatori.