Confidenţialitate

Cluj: Rata de infectare a depășit 6 la mia de locuitori iar din acest weekend se aplică restricții | AUDIO

În Cluj-Napoca s-a depășit, astăzi, rata de infectare de 6 la mie. De sâmbătă, va fi primul weekend în care se vor închide restaurantele sau cinematografele, iar cei nevaccinați vor sta în case după ora 20.00.

Direcția de Sănătate Publică a anunțat pentru astăzi o rată de infectare de 6,03 la mia de locuitori în Cluj-Napoca. Autoritățile vor aștepta încă două zile până să ia o decizie în ce privește adoptarea de restricții noi. Dacă incidența nu va scădea, vineri, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va adopta restricțiile ce vor intra în vigoare începând chiar din acest weekend.

Prefectul Clujului, Tasnadi Szilard: ”Nu mai vorbim de restrângerea unor activități, ci despre închiderea acestora. Actvitățile care puteau fi permise între 3 și 6 la mie cu certificat digital, acum sunt interzise”.

Magazinele vor rămâne deschise până la ora 18, iar circulația pe timpul nopții va fi permisă doar pentru cei vaccinați, sau pentru motive întemeiate, pe baza declarației pe proprie răspundere.

În privința închiderii școlilor, părerea unanimă este că acest lucru nu este oportun în acest moment.

Prefectul Tasnadi Szilard: ”Eu cred că copiii care n-au împlinit încă 12 ani ar trebui lăsați să meargă, indiferent de rată la școală, iar dacă vorbim despre  cei vaccinați, acolo cursurile , înclusiv în cazul în care avem cazuri confirmate în clase, să continue și să  meargă și ei la școală. Cred că nu ar fi un moment neapărat oportun să închidem școlile”

”Eu cred că cel puțin pentru elevii din clasele terminale, a 8-a și a 12-a, ar trebui să meargă cu prezență fizică la școală, așa cum merg preșcolarii și cei din învățământul special, și, în funcție de numărul de cazuri în clase, la nivelul fiecărei școli, să se poată lua o decizie pentru că situația variază foarte mult”, ne-a declarat și inspectorul general al Inspectoratului Școlar Cluj, Marinela Marc.

Decizia finală va fi luată de autoritățile de la București.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sandu Mureșan