Confidenţialitate

CLUJ: Protest față de blocarea proiectului de includere a Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO

Peste 200 de oameni protestează vineri seară în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca în urma informaţiei apărute în presă potrivit căreia Guvernul României ar fi blocat procedura de includere a Roşiei Montane în lista siturilor UNESCO.

Persoanele adunate în centrul municipiului Cluj-Napoca au afişat mesaje împotriva Guvernului Dăncilă, numind PSD “ciuma roşie” şi cerând “Salvarea Roşiei Montane”, notează Agerpres.

Unii dintre protestatari consideră că politicienii români din toate administraţiile care s-au perindat prin România apără interesele companiei care intenţionează să înceapă un proiect de exploatare a zăcămintelor de aur din zonă şi mai puţin valorile ţării.

Oamenii sunt de părere că includerea Roşiei Montane în patrimonial UNESCO ar ajuta la salvarea acelui sit şi la stingerea conflictului care durează de ani de zile.

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei “Salvaţi Roşia Montană”, iniţativa de blocare a procedurii de includere a Roşiei Montane în lista siturilor UNESCO are loc cu numai trei săptămâni înainte de momentul luării deciziei finale de către Comitetul UNESCO.

Decizia privind includerea Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UESCO urma să fie luată de Comitetul Patrimoniului Mondial la cea de a 42-a sesiune a acestuia, care va avea loc între 29 iunie şi 2 iulie la Manama, în Bahrain.