Confidenţialitate

CLUJ: Proiect video de promovare a mediului universitar, în premieră națională

Proiect video în premieră națională la Cluj, unde toate cele șase universități publice au realizat un film comun de prezentare a Clujului universitar – transmite corespondentul Europa FM, Cătălin Suciu.

„Proiectul, unic în mediul universitar românesc, a încercat să surprindă şi să redea atât oferta universitară a Clujului, cât şi spiritul oraşului”, explică reprezentanții celei mai mari universități din Cluj, „Babeș-Bolyai”.

„Este pentru prima dată când toate universitățile publice ale unui centru universitar din România colaborează pentru realizarea și promovarea unei oferte comune, pentru constituirea unei comunități închegate și coerente, indiferent de concurența din timpul admiterii”, afirmă inițiatorii proiectului, potrivit cărora „caracterul multicultural al învăţământului superior şi oferta educaţională multilingvistică transformă Clujul într-un spaţiu deschis şi foarte primitor pentru studenţii din întreaga țară și din afara graniţelor României, fie că sunt sau nu vorbitori de limba română”.

Videoclipul a fost realizat de cele șase universități publice din Cluj-Napoca – Universitatea “Babeș-Bolyai”, Universitatea Tehnică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Universitatea de Artă și Design și Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

În universităţile din România studiază peste 410.000 de studenţi, iar cea mai mare concentrare a acestora se regăseşte în Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Astfel, în cele 33 de universităţi din regiunea Bucureşti-Ilfov învaţă peste 127.500 de studenţi, adică aproape o treime (31%) din totalul studenţilor din România.

Pe locul doi în topul centrelor universitare din România se află Clujul, cu peste 50.000 de studenţi (12% din total) în cele zece instituţii de învăţământ din judeţ.

Iaşiul este pe locul trei în topul centrelor universitare din România, cu peste 42.000 de studenţi în zece universităţi, arată datele Statisticii aferente anului 2015 (cele mai recente informaţii disponibile).

Un număr semnificativ de studenţi învaţă în universităţile din Timiş, unde se află aproape 31.000 de studenţi (7,5% din total) în şapte instituţii de învăţământ superior.

Poate și datorită mediului universitar, Bucureşti, Cluj şi Timiş au reprezentat zone „magnet” și pentru investitorii străini în ultimii ani.

Clujul este, totodată, un centru universitar preferat de studenții străni.

Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj este printre cele mai căutate de studenții străini – peste 1.800 de studenți străini, adică aproape o treime din totalul celor înmatriculați.

Printre aceștia se numără sute de studenți din țări precum Suedia, Germania sau Franța care au ales să devină medici cu diploma de Cluj.

După ce studiază la început în engleză sau în franceză, tinerii își continuă studiile în limba română și lucrează în clinicile universitare din oraș, sub supravegherea profesorilor lor.

Tinerii profită de faptul că diplomele eliberate de autoritățile din România le dau dreptul să practice medicina, farmacia sau stomatologia în oricare dintre țările Uniunii Europene.

Studenții spun că aleg să studieze la Cluj la recomandarea prietenilor, dar mai ales pentru că studiile sunt mult mai ieftine decât în alte țări din Uniunea Europeană.

Foto: transsilvaniacam.com