Cluj-Napoca: Începe „Festivalul Teatrelor Naționale”: de la „Gaițele” la „Castingul dracului” & „Tatăl meu, preotul”

Teatrul Național „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca găzduiește „Festivalul Teatrelor Naționale”, eveniment ce va reuni spectacole puse în scenă pe texte în mare majoritate românești.

Participă teatre din România și Republica Moldova iar evenimentul este dedicat Centenarului Marii Uniri. „Festivalul Teatrelor Naționale” se va desfășura între 28 noiembrie și 5 decembrie.

Gazda, Teatrul Național din Cluj-Napoca, va prezenta Meșterul Manole” după Lucian Blaga, în regia lui Andrei Măjeri. De asemenea, a programat spectacolul „Povești de dragoste la prima vedere”, după Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu și Ana Blandiana, regia fiind semnată de Tudor Lucanu.

Între trupele invitate se numără echipele care au realizat spectacolele „Dumnezeu se îmbracă de la second hand” de Iulian Margu, în regia lui Ion Caramitru și „ActOrchestra” – creație colectivă – în regia lui Horia Suru, ambele fiind producții ale Teatrului Național București.

Spectacolul „Solitaritate”, Gianina Cărbunariu de la Teatrul Național „Radu Stanca“ din Sibiu.

Două spectacole vor sosi de la Teatrul Național din Târgu Mureș, câte unul de la fiecare secție, română și maghiară:  „Castingul dracului”, regia – Radu Afrim, realizat de Compania „Tompa Miklós“ și „Tatăl meu, preotul” de Gabriel Sandu,  regia  LeteaPopescu, producție a Companiei „Liviu Rebreanu“.

foto: „Tatăl meu, preotul”, Teatrul Național Târgu-Mureș

De la Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova va fi prezentat spectacolul „Gaițele” de Al. Kirițescu, regia Alexandru Boureanu dar și spectacolul de poezie românească „Treptele unirii” în regia lui Alexandru Mâzgăreanu.

 „De ce iubim femeile”, spectacol realizat după un text de Mircea Cărtărescu, în regia Mihaelei Lichiardopol, de la Teatrul Național „Mihai Eminescu“ din Timișoara face parte din selecția acestui festival.

Două spectacole va prezenta  și Teatrul Național „Vasile Alecsandri“ din Iași: „Unu+unu+…” de Lucian Dan Teodorovici, care semnează și regia, și „Povestea păsării fără cuib” de Ada Lupu, regia – Iris Spiridon.

În cadrul „Festivalului Teatrelor Naționale” va fi prezent și Teatrul Național „Mihai Eminescu“ din Chișinău, cu spectacolul „Balamucul vesel”, de S.T. Burke,  regia – Petru Hadârcă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS