Confidenţialitate

Cluj: Au fost inaugurate primele trei centre de evaluare destinate persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 | AUDIO

Primele trei centre de evaluare destinate persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 au fost inaugurate marți în județul Cluj. Acestea sunt destinate pacienților cu forme ușoare și moderate de Covid-19, care vor putea ulterior să-și urmeze tratamentul acasă, fără a mai fi nevoiți să meargă la farmacii sau să apeleze la medicii de familie.

La nivelul județului Cluj sunt autorizate 9 astfel de centre de evaluare, 5 în Cluj-Napoca și 4 în municipiile Dej, Gherla, Huedin și Turda.

Irina Munteanu, subprefectul județului Cluj:

„Aceste centre funcționează după un program pe care fiecare și le-au stabilit, sunt centre de evaluare a stării de sănătate a pacientului confirmat, aici se pot adresa toți locuitorii județului, indiferernt de zona din care provin.”

În centrele de evaluare, pacienții cu forme ușoare și moderate de boală vor primi terapia antivirală sau anticorpii monoclonali de care au nevoie, prin spitalizări de zi. Aceasta este și noutatea pe care o aduc aceste centre, nemaifiind nevoie de spitalizare de lungă durată ca până acum.

Mihaela Mocan, coordonatorul centrului de evaluare de la Spitalul Județean de Urgență din Cluj:

Terapia se poate iniția în centru și va continua acasă pe durata a 7 până la 14 zile. Ei primesc întreaga medicație în cadrul spitalizării de zi, nemaifiind nevoie să se mai adreseze farmaciei sau medicului de familie pentru obținerea terapiei.”

Celelalte șase centre de evaluare de pe raza județului vor fi deschise miercuri, respectiv peste o săptămână, pe 1 februarie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Sandu Mureșan

Citește și: Solicitările de testare pentru Covid s-au dublat, la fel și timpii de așteptare. Serviciile de ambulanță abia fac față solicitărilor | AUDIO