Confidenţialitate

Claudiu Degeratu: Ucraina urmărește să strângă un grup de state care să-i garanteze neutralitatea în integralitatea teritoriului | VIDEO

Claudiu Degeratu, expert în securitate, a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” la Europa FM. Claudiu Degeratu a explicat că deși la Mariupol luptele se încheie, în zona de nord a Hersonului conflictul din teren va continua. Expertul în securitate a mai spus că „nu vor fi schimbări strategice spectaculoase doar pentru că a căzut Azovstalul”.

„La Mariupol se încheie luptele, dar pe linia frontului – adică în zona de nord a Hersonului – va continua sub o formă sau alta, inclusiv încercărcile de a avansa spre Odesa”, a aexplicat expertul în securitate Claudiu Degeratu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Vedeți că s-au intensificat și loviturile cu rachetă la distanță în regiunea Odesa. Probabil că o parte din forțele de la Mariupol vor fi relocate pentru efortul care vizează înaintarea spre Odesa. Altă parte vizează probabil direcțiile spre nord pentru a încerca măcar să avanseze spre o încercuire a unor forțe ucrainene care opun rezistență în zona Donețk și Lugansk”, a spus Claudiu Degeratu la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Dar oricum forțele de rezervă, chiar și acestea aduse de pe alt front, din Mariupol, au capacitatea redusă de a schimba ceva major. Numeric contează, dar nu vor fi schimbări strategice spectaculoase doar pentru că a căzut Azovstalul”, a adăugat Claudiu Degeratu la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Claudiu Degeratu: Ucraina va urmări să vadă dacă reușește să strângă un grup de state care să-i garanteze neutralitatea în integralitatea teritoriului

„Probabil că urmează o etapă politică de a consfinți politic ocupația militară printr-un referendum – să vedem dacă va fi un referendum de independență sau un referendum de alipire la zona Crimeii, deci la teritoriul Federației Ruse”, a mai spus Claudiu Degeratu la Europa FM.

„Cred că Ucraina va urmări în primul rând să vadă dacă reușește să strângă un grup de state care să-i garanteze neutralitatea în integralitatea teritoriului. După aceea, dacă există acest grup semnificativ de state, să încerce să discute probabil un status al regiunii Donețk și Lugansk. Despre Herson, sub nicio formă, nu cred că vor accepta prea ușor situația din zona Herson. Probabil că vor discuta în componența Ucrainei reîntregite zona Donețk și Lugansk să rămână cu o anumită autonomie”, a explicat expertul în securitate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct”, moderată de Cătălin Striblea, aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Militarii ucraineni evacuați luni noapte din combinatul Azovstal ar putea ajunge acasă, în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia