Confidenţialitate

Militarii ucraineni evacuați din combinatul Azovstal ar putea reveni acasă în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia

Cei 52 de militari ucraineni grav răniți, evacuați luni noaptea din buncărele combinatului Azovstal, ar putea ajunge acasă ca urmare a unui schimb de prizonieri de război, a anunțat vicepremierul Ucrainei, Hanna Malyar.

Președintele Ucrainei a explicat, luni noapte, că a decis ca militarii să fie scoși și duși într-o zonă controlată de ruși pentru că țara are nevoie de eroii săi vii și nu morți.

În total, 264 de militari au fost evacuați luni noapte din combinatul siderurgic din Mariupol, după săptămâni întregi de negocieri.

52 de militari grav răniți au fost evacuați după 82 de zile de lupte crâncene și după zeci de apeluri publice către ONU, Papa Francis, președinți și alți lideri mondiali.

Unii militari aflați în buncăre, cu infecții majore, au fost scoși pe tărgi inerți.

Au fost duși la Novoazovsk, zonă controlată de ruși, cu mai multe autobuze în care au fost montate tărgi supraetajate.

Pe lângă cei 52 de răniți grav au fost evacuați tot într-o zonă controlată de ruși alți peste 200 de militari din Batalionul Azov.

După ce operațiunea s-a încheiat, președintele Ucrainei, a explicat că predarea militarilor a fost soluția ca ei să rămână vii dar că negocierile vor continua pentru ca eroii de la Azovstal să ajungă acasă. „Va fi o operațiune delicată care va presupune timp”, a spus Zelensky.