Confidenţialitate

Clădire simbol pentru cultura urbană din București, în pericol de a fi demolată

O clădire simbol pentru cultura urbană din București este în pericol de a fi demolată.  În ultimii ani, clădirea situată pe strada Arthur Verona a devenit un obiectiv turistic , datorită desenelor pe care le găzduiește de mai bine de 10 ani. Desenul mural, semnat de artiști internaționali renumiți pentru arta stradală, este schimbat în fiecare an, cu ocazia festivalului de arte şi urbanism Street Delivery.

cladire Arthur Verona 1

Potrivit organizatorilor festivalului, în cursul acestui an, clădirea ar urma să fie demolată.

”Noi în fiecare an trebuie să luăm aprobare pentru muralul de pe Arthur Verona și l-am căutat pe proprietar. Ne-a spus că a vândut clădirea și că, din păcate, nu ne poate spune cine este actualul proprietar, dar că va vorbi personal.  După câteva săptămâni în care tot am insistat să vedem dacă putem să luăm aprobarea ne-a spus că e ok să desenăm pe perete, pentru că oricum clădirea va fi demolată în cursul anului 2016”, a declarat Cristian Neagoe, unul dintre organizatorii festivalului de arte şi urbanism Street Delivery.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Clădirea se află într-o zonă istorică a Bucureștiului, unde demolările sunt interzise.

”Clădirea se află în zona protejată 34, Pitar Moș. În zone protejate nu pot fi făcute demolări. Există posibilitatea unor derogări de la Ministerul Culturii, dar, în principiu, în zonele protejate orice construcție se face pe structura existentă, păstrând fațadele istorice. Din câte știu de la vecini, clădirea a fost lăsată în paragină, ba chiar au fost invitați diferiți…să o distrugă încet, bucată cu bucată, să ia structura metalică. Vecinii au reclamat la poliție. Deocamadată clădirea e lăsată să cadă, nu mai locuiește nimeni acolo”, a mai spus Cristian Neagoe.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Arthur Verona 2Sursă foto: Facebook/Vlad Eftenie

Ministrul Culturii, Corina Şuteu a scris pe o rețea de socializare că demolarea imobilului este extrem de îngrijorătoare, atât din motive urbanistice, cât şi din motive ce ţin de memoria afectivă a Bucureştiului.

Ministrul Culturii se va consulta în zilele următoare cu președintele Ordinului Arhitecților din România, pentru a stabili ce trebuie făcut pentru salvarea clădirii.