CJUE: Consumatorii trebuie sa fie informati in timp util despre motivele majorarii pretului la energie si gaze

Decizia judecătorilor vine ca urmare a sesizărilor privind 2 litigii din Germania referitoare la astfel de majorări de prețuri decise între 2005 și 2008.

Consumatorii trebuie să fie informați în timp util despre motivele majorării prețului la energie și gaze – așa a stabilit joi Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Judecătorii germani au fost sesizați în legătură cu faptul că majorările în cauză au fost excesive și întemeiate pe clauze ilegale.

La data faptelor, adică între 2005 și 2008, legea din Germania arăta că furnizorul poate să modifice unilateral prețurile la energie și la gaze naturale fără a comunica și motivul.

Însă, legislația le permitea consumatorilor să denunțe eventual contractul – motiv pentru care astfel de cazuri au ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea Europeană de Justiție.

Aceștia au decis cA statele membre să fie obligate să garanteze un nivel ridicat de protecție a consumatorilor – adică să-i informeze despre majorarea prețurilor și despre motivele care stau la baza unei astfel de decizii.

Curtea a stabilit că, pe lângă dreptul de a denunţa contractul, clienţii pot și contesta o astfel de modificare.