Confidenţialitate

CJ Constanța a pierdut un proiect de extindere a Delfinariului, de aproape 18 milioane de lei, pentru nerespectarea termenului de finalizare a investiției | AUDIO

Un proiect în valoare de aproape 18 milioane de lei, privind extinderea Delfinariului din Constanța a fost pierdut de Consiliul Județean pentru nerespectarea termenului de finalizare a investiției. Constructorul  a refuzat să plătească penalități de întârziere, motiv pentru care, finanțatorul, Ministerul Turismului, a reziliat contractul.

Cei șase delfini ai singurului Delfinariu din România locuiesc și își țin renumitele spectacole într-un bazin cu o capacitate de numai 100 metri cubi. Necesarul ar fi fost de 300 metri cubi.

Proiectantul a stabilit 400 metri cubi pentru bazinul care ar fi trebuit finalizat de constructorul desemnat de CJC la 31 decembrie 2022.

Banii, 17,6 milioane de lei, veneau de la Ministerul Turismului. Constructorul nu și-a indeplinit însă obligațiile contractuale față de beneficiar, spune vicepreședintele CJC Petre Enciu, care coordonează direct Direcția de Proiecte a instituției:

„Lucrările au început în 2020, în mandatul trecut. El a primit o parte din bani? Da, el  arealizat între 7 și 10% din lucrare, I s-au plătit. Este o situație în care, din păcate, Consiliul Județean a fost complet dezarmat pentru că am depins de constituirea acestei garanții de bună execuție”.

De fapt constructorul, deși putea prelungi termenul, plătind eșalonat garanția de bună execuție, în valoare de 20.000 de euro, a refuzat să o facă și a renunțat la proiect.

Constructorul a susținut că a fost păcălit de fosta conducere a CJC care i-ar fi ascuns, printre altele, că în fundație erau conducte și cabluri pe care companiile de utilități au refuzat să le mute. Actualul președinte al CJ Constanța, Mihai Lupu, nu renunță însă la proiectul de extindere al Delfinariului:

„ A trebuit să reziliem contractul după ce am epuizat toate etapele juridice. Ne vom îndrepta, clar, asupra lor (constructorului) pentru a recupera prejudiciul. Proiectul merge mai departe. Cu surse proprii până vom identifica și alte axe de finanțare.”

Pe lângă procesul cu CJ, constructorul va trebui să facă față și nemulțumirilor venite din partea subcontractorilor cu care se află în litigiu.

Citește și: Robert Negoiță, audiat la sediul DNA. Viceprimarul USR al Sectorului 3: „Acele terase nu au voie să existe deloc” | AUDIO