Confidenţialitate

Ciuperci care absorb radiații, descoperite la Cernobîl

O specie de fungi care absorb radiații au fost descoperiți pe zidurile reactorului nuclear de la Cernobîl, dezvoltându-se în condiții extreme.

Cercetătorii sunt de părere că microorganismele ar putea fi folosite ca “scuturi” împotriva radiațiilor solare toxice, potrivit Daily Mail.

În 1991, la cinci ani de la dezastrul care a afectat Ucraina, cercetătorii au găsit fungii care se dezvoltaseră pe zidurile reactorului abandonat, în condițiile în care nivelul radiațiilor era foarte mare.

Mai mult, fungii păreau că se dezvoltă înspre zona de radiații, ca și cum ar fi fost atrași de ele.

Fungii Cryptococcus neoformans, de culoare neagră, conțin cantități mari de melatonină – pigmentul care permite pielii să se închidă la culoare – și astfel pot absorbi radiații care, în mod normal, sunt foarte periculoase, pe care le transformă în energie.

Procesul este similar modului în care plantele transformă dioxidul de carbon și clorofila în oxigen și glucoză, prin fotosinteză.

În cazul fungilor, procesul se numește radiosinteză și a captat atenția cercetătorilor pentru că poate avea aplicații revoluționare.

Kasthuri Venkateswaran, cercetător de la NASA, crede că prin extragerea capacității de a absorbi radiații și transformarea acesteia în tratament aceasta poate fi utilă contra radiațiilor solare toxice.

Descoperirea ar putea fi utilă pentru pacienții cu cancer care fac radioterapie, pentru piloții de avioane ori pentru inginerii care lucrează în centralele nucleare, a declarat Venkateswaran pentru revista Scientific American.

De asemenea, ar putea fi o alternativă biologică pentru panourile solare.