Confidenţialitate

Ciucă la NextGenerationEU, despre cum combate Guvernul dezinformarea pe tema situației din Ucraina: Prin transparență, comunicare și dialog | VIDEO

Premierul României a participat luni, 11 aprilie 2022, la evenimentul dedicat închiderii Conferinței privind viitorul Europei – NextGenerationEU. Întrebat cum ar putea fi combătută dezinformarea despre invazia din Ucraina, Nicolae Ciucă a spus că verificarea informațiilor și verificarea sursei lor sunt cele mai bune soluții.

Un subiect din ce în ce mai aprins în contextul situației din Ucraina este dezinformarea. Marcel Bartic – profesor de istorie și moderator al emisiunii Piața Victoriei la Europa FM – l-a întrebat pe premierul României cum ar putea elevii și studenții să nu cadă în plasa dezinformării.

„La nivelul Guvernului, am ales ca o primă măsură – transparența, comunicarea și dialogul. Pentru că tot ceea ce înseamnă acea prezentare reală, imediată a faptelor și cu cât se duc mai aproape de cetățeni informațiile, cu atât efectul pe care îl poate produce o dezinformare sau un fake news este mai mic”, a explicat Nicolae Ciucă.

„A doua cale este ca voi să căutați să vă informați doar de pe sau de la acele surse care prezintă siguranță, au certitudine că livrează știri și informații adevărate, veridice”, a adăugat premierul României.

A treia metodă, spune Nicolae Ciucă, este: „Când vi se pare că ceva nu este tocmai în concordanță cu realitatea și normalitatea, să întrebați și să verificați dacă este corect, dacă s-a întâmplat cu adevărat – și partea aceasta o puteți face atât prin dialogul dintre voi, cât și cu domnii profesori, dar și prin dialogul cu instituțiile statului”.

Sursa foto: Captură foto / YouTube / Guvernul României

Citește și: Nicolae Ciucă la NextGenerationEU: „Învățământul românesc are nevoie de modernizare și adaptare la viitor” | VIDEO