Confidenţialitate

Cîţu: Nu există o flexibilizare a mandatului premierului desemnat | VIDEO

Preşedintele PNL a declarat, marţi, că nu există o flexibilizare a mandatului premierului desemnat Nicolae Ciucă în privinţa formării guvernului.

Florin Cîţu a precizat că vor continua discuţiile atât cu USR, cât şi cu ceilalţi parlamentari pentru un cabinet minoritar PNL – UDMR.

“Nu există o flexibilizare a mandatului, nu ştiu despre ce întâlnire vorbiţi. Dacă exista o flexibilizare, se poate face doar în BPN. Nu a fost niciun BPN până acum, aşa că rămâne cum am stabilit”, a afirmat Cîţu, la sediul PNL, întrebat dacă după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis s-a flexibilizat mandatul premierului desemnat.

“Nu facem astăzi niciun BPN. Ca atare, ne uităm la opţiuni. Ne gândim şi vom continua discuţiile atât cu USR, cât şi cu ceilalţi parlamentari din Parlamentul României pentru a vedea care sunt condiţiile în care ar putea susţine un guvern minoritar”, a adăugat liderul PNL.

În legătură cu posibilitatea ca liberalii să cedeze anumite ministere PSD pentru a susţine Guvernul, Florin Cîţu a răspuns: “Din discuţiile pe care le-a avut premierul desemnat Nicolae Ciucă cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, nu a reieşit această concluzie”.

“Oficial, către noi nu a fost această poziţie, deci nu pot să comentez. Nu pot să comentez nimic ce nu a fost prezentat, dar în acest moment avem mandat doar pentru un Guvern minoritar PNL – UDMR, cu susţinere în Parlamentul României. Fac apel din nou la responsabilitate”, a mai spus Cîţu.

Conform unor surse politice, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, luni seară, cu Nicolae Ciucă şi cu Florin Cîţu în contextul în care negocierile politice bat pasul pe loc.

Luni, Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu preşedintele USR, Dacian Cioloş, pentru a discuta despre programul de guvernare. Ciucă a declarat după această întâlnire că USR a dat un răspuns “tranşant” că nu susţine un guvern minoritar, ci refacerea coaliţiei, menţionând că va discuta în PNL această situaţie şi va fi luată o decizie.

După această întâlnire, preşedintele PNL a reiterat că aşteaptă ca PSD şi USR să arate responsabilitate şi să voteze Guvernul minoritar, arătând că în cazul în care cele două formaţiuni nu vor susţine acest Executiv, singura opţiune sunt alegerile anticipate. De asemenea, el a arătat că PNL a făcut o concesie şi a schimbat candidatul la funcţia de premier, propunându-l pe Nicolae Ciucă.

“USR are şansa să arate românilor că flexibilizează mandatul, votează un Guvern minoritar astăzi, repede rezolvăm această criză şi apoi vedem mai departe ce se întâmplă, cum refacem coaliţia. Avem câteva luni de discutat. Sunt multe lucruri de discutat. Se reface aşa, peste noapte, doar cum vrea USR… Este imposibil”, a mai spus Florin Cîţu.