Confidenţialitate

Cîţu, către USR PLUS: E multă ipocrizie când iei metodele lui Dragnea şi acuzi PNL de “USL”

Premierul Florin Cîţu a respins sâmbătă, la Timişoara, scenariul că PNL se îndreaptă, în actualul context politic al crizei guvernamentale, spre o colaborare cu PSD.

“Când te asociezi (USR PLUS, n. red) cu un partid extremist (AUR, n. red), care vrea să ducă România în braţele Rusiei, un partid care aduce aminte de fascism, de tot ce este mai negru în istoria României, să ai seninătatea să ieşi în faţa românilor să le vorbeşti despre altceva… Noi nu negociem cu nimeni, suntem un partid care stă pe propriile picioare, nu ne dăm propriul guvern jos. Când iei metodele lui Dragnea şi îţi dai propriul guvern jos şi vii să ne acuzi pe noi de ‘USL’, arată multă ipocrizie. Românii văd prin aceste declaraţii că colegii noştri au făcut o greşeală şi încearcă să iasă din ea”, a afirmat șeful executivului, într-o conferinţă de presă.

Premierul a reiterat faptul că soluţia pentru a ieşi din această situaţie este simplă şi era simplă din primul moment, dacă s-ar fi nominalizat un nou ministru al Justiţiei.

“În continuare, suntem pregătiţi să stăm la masă să discutăm şi să mergem mai departe pentru că românii au în continuare nevoie de guvernare, sunt lucruri importante pe acre le facem în această perioadă, aprobarea PNRR, ordonanţa de urgenţă pentru rectificarea bugetară, pentru a compensa veniturile românilor cu factura românilor în această iarnă. Aceste lucruri contează pentru români”, a menţionat premierul.

Florin Cîţu, candidat la şefia PNL, şi-a prezentat, sâmbătă, la Timişoara, moţiunea de candidatură, subliniind că a intrat în această guvernare promiţând reforme şi investiţii.

“Am spus că voi face reformă şi investiţii şi eu mă ţin de cuvânt, vom face în continuare reformă şi investiţii. Mesajul meu este clar şi pentru toţi românii: nu dau înapoi la fiecare obstacol care apare. Eu spun că fac reforme şi rămân să fac reforme, iar cei care nu fac reforme alături de mine, mai şi pleacă câteodată. Am spus de la început că această guvernare va avea rezultate, dar va reforma România. Al doilea mesaj al meu este despre România liberală, care este o stare de spirit şi de aceea ne urăsc pe noi socialiştii, pentru că nu pot distruge o stare de spirit”, a arătat Cîţu.

Liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a criticat, sâmbătă, absenţa liderilor PNL şi PSD de la şedinţa Birourilor permanente reunite ale Parlamentului, convocată în vederea stabilirii calendarului de dezbatere a moţiunii de cenzură depusă de parlamentarii USR PLUS şi AUR.

“Din nou, nu am avut cvorum la şedinţa Birourilor Permanente Reunite în care trebuia să stabilim calendarul moţiunii de cenzură. Au lipsit din nou liderii PNL şi PSD. Pare că USL revine în forţă. Domnule Ciolacu, nu era vorba că abia aşteptaţi să îl daţi jos pe Florin Cîţu din fruntea Guvernului?”, a scris Moşteanu sâmbătă, pe Facebook.

Moțiunea “Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi” a fost depusă, vineri seara, de USR PLUS, având susținerea AUR.

Potrivit documentului, România este condusă, în acest moment, de un guvern care nu mai are legitimitate politică, în condiţiile în care îi lipseşte susţinerea unei majorităţi parlamentare, dar nici legitimitate morală.

“O persoană care a avut grave probleme cu legea în trecut şi care abuzează de ea în prezent nu prezintă garanţiile minim necesare pentru a conduce puterea executivă din România. Florin Cîţu a dovedit în ultimele luni că este incapabil să conducă un guvern de coaliţie, că este incapabil să iasă din logica unei gândiri înguste de partid. Acest om şi cei care îl susţin par hotărâţi să sacrifice interesul general, bunăstarea cetăţenilor acestei ţări, doar pentru a câştiga competiţia internă din cadrul partidului lor”, susţin iniţiatorii.

Semnatarii atrag atenţia asupra faptului că România traversează o perioadă “foarte dificilă” din punct de vedere economic şi social, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2 şi al mediului economic “instabil, supus unor turbulenţe semnificative” din cauza creşterilor de preţuri la numeroase produse şi servicii de bază.

“Peste aceste provocări imediate se suprapun probleme structurale vechi: îmbătrânirea populaţiei, descreşterea demografică, exodul forţei de muncă, servicii publice deficitare precum sănătatea şi educaţia şi un aparat de stat care nu funcţionează la nivelul secolului XXI, ci pare capturat de grupuri de interese de clan sau familie politică. România are o nevoie uriaşă de investiţii în infrastructură şi servicii publice de calitate pentru cetăţenii săi. Nu vom opri exodul românilor peste graniţe şi nu-i vom convinge că pot avea un viitor bun în propria ţară, dacă nu le vom oferi motive solide să rămână aici, indiferent că locuiesc la oraş sau în mediul rural”, se arată în moţiune.

Premierul a anunţat că, miercuri seara, că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare din funcţie a ministrului Justiţiei, Stelian Ion.

“Am luat o decizie necesară. Acum câteva minute am trimis preşedintelui României cererea de revocare din funcţia de ministru al Justiţie a domnului Stelian Ion. Nu voi accepta în Guvernul României miniştri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care nu a reuşit să se impună în coaliţie, nu a reuşit să îşi ducă la bun sfârşit proiectele. De exemplu, desfiinţarea Secţiei Speciale, care nici după opt luni de mandat nu a fost desfiinţată”, a declarat șeful executivului, miercuri seara, la Palatul Victoria.

Florin Cîţu a adăugat că “a bloca activitatea Guvernului doar pentru că nu eşti de acord să dezvolţi comunităţile” reprezintă o încălcare a mandatului dat de Parlament prin programul de guvernare. Premierul a mai spus că nu va permite ca poporul român “să fie şantajat”.

“Nu mai accept pe nimeni în Guvern care să şantajeze. Pe nimeni care să nu înţeleagă că noi, aici, nu vorbim despre primari, ci vorbim despre comunităţi şi despre interesul cetăţenilor. România trebuie dezvoltată. Doar pentru că colegii noştri de coaliţie de la USR PLUS nu au foarte mulţi primari nu înseamnă că românii trebuie să aibă de suferit. Îmi asum această decizie. Biroul Politic Naţional al PNL a asumat acest proiect de investiţii, care nu este PNDL 3. Este un proiect dedicat pentru asfalt, apă, canalizare, gaz. Este un simbol al modernizării României, după 30 de ani”, a mai precizat premierul.

Florin Cîţu a menţionat că va propune la Justiţie un ministru interimar care va înţelege “prioritatea zero a investiţiilor”.

“Îmi doresc ca partenerii noştri de coaliţie, USR PLUS, să aibă înţelegerea, responsabilitatea să nu aleagă ieşirea de la guvernare, aşa cum comunică de azi dimineaţă pe diverse canale. Această coaliţie este datoare să livreze reforme pentru români. Vă asigur că această guvernare continuă şi că vom depăşi şi acest moment, pentru că interesul public, interesul românilor este mai presus de interesul unui om politic”, a adăugat prim-ministrul.

Vicepremierul Dan Barna a declarat, ulterior, că premierul Florin Cîţu nu poate conduce un Guvern, motiv pentru care ar trebui să demisioneze, acuzându-l totodată de “cinism şi rea-voinţă”.

Ultimele zile au fost marcate de tensiuni la vârful coaliției de guvernământ.

Disputele au apărut miercuri în ședința de Guvern, care a fost întreruptă la prânz. Reluarea acesteia a fost programată pentru ora 19.00. Conform unor surse din Guvern, motivul suspendării îl reprezintă intenția premierului Florin Cîțu de a introduce pe ordinea de zi suplimentară aprobarea programului „Anghel Saligny”, în valoare de 50 de miliarde de lei.

Reprezentanții USR PLUS au spus că pentru acest plan de investiții, adoptat ulterior într-o ședință de guvern de la care miniștrii formațiunii au lipsit, era nevoie de un acord în Coaliție.

La jumătatea lunii aprilie, coaliția de guvernământ a mai traversat o criză majoră, când premierul Florin Cîțu l-a destituit pe Vlad Voiculescu din postul de ministru al Sănătății.

 

FOTO: Guvernul României