Confidenţialitate

Cîţu: Avem o revenire a economiei

Ministrul Finanţelor Publice susține că România a depășit perioada dificilă din punct de vedere economic şi se remarcă o revenire ”în V”.

Potrivit lui Florin Cîţu, statul va încerca să intervină în sectoarele unde se mențin “unele probleme”.

”Am trecut peste perioada dificilă martie-mai. Acum, avem o revenire a economiei în V şi rata şomajului a scăzut. Sunt sectoare în economie care îşi revin greu şi acolo trebuie să menţinem acele măsuri cum ar fi şomaj tehnic, IMM Invest. Ştim care sunt sectoarele unde revenirea este mai greoaie, dar încercăm să intervenim”, a declarat ministrul liberal, luni seară, la B1 TV.

”Ce mă miră este acest tupeu al pesedişitilor, după ce ani de zile au crescut taxele, au modificat de 500 de ori codul Fiscal, vin şi spun că astăzi au soluţii. Noi am eliminat taxe în România, supraacciza la carburanţi şi suprataxarea contractelor part time. Mai mult, am eliminat TVA defalcat care a distrus companii în România, le-a băgat în faliment şi am eliminat Ordonanţa 114 în care se taxau toate sectoarele din economie. Toate acestea le-am eliminat la începutul anului şi am reuşit să avem venituri mai mari la buget. Am rambursat TVA la începutul anului, mai mult cu 3 miliarde decât au rambursat ei şi avem şi venituri în luna octombrie, cu aproape 10% faţă de luna octombrie anul trecut. Deci lucrurile, chiar şi într-o situaşie dificilă, le-am administrat foarte bine”, a adăugat Florin Cîţu.

Șeful Finanțelor insistă că “soluţia liberală” înseamnă “taxe puţine”.

”Măsura şomajului tehnic a funcţionat, durează până la finalul anului, nu a fost niciodată oprită anul acesta. Pe timpul anului au fost companii care… sau au fost decizii ale Guvernului care au fost luate în urma acestei crize de sănătate şi dacă a fost închis un anumit sector sau o anumită zonă, acestea au beneficiat de şomaj tehnic. Să nu uităm că este o măsură care va rămâne, zic eu, şi după această criză, acea măsură a muncii flexibile. Sunt măsuri pentru a susţine forţa de muncă care funcţionează. Pe partea cealaltă, de susţinere a investiţiilor, IMMInvest continuă şi anul viitor. Plafonul este epuizat până la 15 miliarde, mai sunt 5 miliarde de lei de epuizat, deci încă nu s-a epuizat, deci aceste măsuri continuă şi sunt măsurile care au ajutat la creşterea economică în această perioadă”, a explicat Florin Cîţu.