Cioloș, despre Brexit: Un moment de la care putem începe reconstrucția UE. E nevoie de inteligență și de lideri cu viziune

Premierul Dacian Cioloș afirmă că Brexit reprezintă un moment trist, dar și unul de la care trebuie începută reconstrucția Uniunii Europene.

E nevoie de lideri cu viziune care să ştie să asculte ceea ce vor oamenii, într-un moment de răscruce, a scris Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.

“Referendumul din Marea Britanie este un moment de cumpănă pentru Uniunea Europeană. Personal, sunt convins că din acest proces vor ieși câștigători doar cei care își vor folosi energia și inteligența pentru a construi. O Uniune mai bună, mai transparentă, mai aproape de oameni, mai aproape de cei care vor să circule în continuare în UE fără vize, să poată alege unde muncesc sau studiază, să poată investi fără prea multe opreliști și birocrație. În lumea complexă, globalizată de azi, nu văd niciun stat membru al UE care să poată să se dezvolte și să o ducă mai bine, fără a coopera cu celelalte“, a scris premierul Dacian Cioloş.

În opinia premierului, dincolo de pesimism şi populism, e nevoie de idei privind reconstrucţia Uniunii Europene.

“Pentru mine, Brexit nu este doar un moment trist (dar respect decizia celor care au dorit asta și au votat în acest sens). Este și un moment de la care putem începe un proces de reconstrucție. Evident, a trăi împreună e mai complicat decât a trăi de unii singuri. E momentul să precizăm mai bine cum vom face acest lucru – cum ne afirmăm identitatea, construind o lume a diversității. Dincolo de critici și de pesimism, dincolo de păcatul populismului, este nevoie să ne asumăm și să participăm cu idei la evoluția unui proiect la care noi românii ne-am asociat pe drum și care a ajuns acum la o răscruce. Uniunea Europeană, cetățenii ei, au nevoie de politici responsabile și bine explicate, de curaj și de încredere. Desigur, este nevoie de lideri cu viziune, dar mai ales și mai mult decât oricând este nevoie de lideri care să știe să asculte și să integreze în deciziile lor ceea ce aud“, a mai precizat Dacian Cioloş.

Premierul spune că Uniunea Europeană este esenţială pentru România.

“Pentru România, din punctul meu de vedere, UE este un proiect esențial. Dacă e așa, asta presupune acum să gândim și proiectul nostru de dezvoltare aici acasă, în acest context. Uniunea Europeană are nevoie să evolueze, să crească pornind de la valorile ei fundamentale și să asculte cu atenție ceea ce își doresc oamenii, la bază. Uniunea Europeană este un drum pe care nimeni nu a a călcat până acum, care se construiește din mers. Ezitările, crizele, dificultățile sunt firești și nu pot decât să ne întărească. Este foarte ușor să distrugi. Este foarte greu să construiești. Însă, ceea ce ne duce mai departe este credința că putem face mai bine”, a mai scris premierul.

Dacian Cioloș a amintit că în mandatul de Comisar European al agriculturii s-a confruntat cu astfel de crize, dar la o scară mult mai mică.

“Când eram Comisar european responsabil pentru Politica Agricolă Comună, am trăit, în mai mic, astfel de momente. În 2010, mulți oameni, nemulțumiți de cum arata politica agricolă europeană se întrebau dacă mai are viitor. Am început atunci o dezbatere amplă, nu doar cu politicienii, dar mai ales cu oamenii, cu fermierii, mari și mici, cu ONG-urile, cu toți cei care aveau un interes în agricultură și alimentație. Concluzia a fost că trebuie să continuăm, dar altfel. Concluzia a fost că trebuie pornit de la a recunoaște și accepta diversitatea așteptărilor, a felului și nevoilor de sprijin, menținând în același timp unitatea proiectului. În cele din urmă am obținut acordul pentru o nouă politică agricolă”, a amintit Dacian Cioloș.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS