Confidenţialitate

Ciolacu: Niciun medic nu a primit banii promişi cu atâta tam tam

Preşedintele interimar al Partidului Social Democrat reclamă faptul că întârzie acordarea bonusurilor promise cadrelor medicale aflate în prima linie de luptă cu noul coronavirus.

“PSD a răspuns apelului cadrelor medicale aflate în prima linie a bătăliei cu pandemia şi, într-un timp extrem de scurt, am transpus în lege solicitările acestora de a le fi protejată familia de către statul român. Am promis şi am făcut!”, susţine Marcel Ciolacu vineri, într-o postare pe Facebook.

“Şi preşedintele Iohannis a promis cadrelor medicale un stimulent de 500 de euro. Guvernul PNL însă nu a respectat promisiunea, drept dovadă că nici acum, după 2 luni de zile, niciun medic nu a primit banii promişi cu atâta tam tam. Aceasta este diferenţa dintre ei şi PSD! Când promitem, facem! Ei doar promit, de făcut uită…”, afirmă social-democratul.

Toate categoriile de personal sanitar în cazul cărora există riscul să se infecteze cu noul coronavirus, inclusiv asistenţii medicali comunitari şi personalul din reţeaua de medicină legală, vor primi un stimulent financiar de risc de 2.500 de lei brut pe lună, conform unei ordonanţe aprobate de Guvern.

Ministrul Sănătății a admis de curând, la Europa FM, că medicii și asistentele nu au primit nici acum bonificaţia promisă.

Nelu Tătaru a explicat că nu a primit de la niciun spital lista cu numele celor care se califică pentru plata stimulentului de 2.500 de lei brut. Nici măcar pentru luna martie.

Ministrul Sănătății: Așteptăm nominal listele prezentate de conducătorii unităților sanitare.

Alice Iacobescu, Europa FM: Și n-ați primit de la niciun spital?

M.S.: N-am primit de la niciun spital. Așteptăm să se facă nominalizarea. Încă sunt discuții la aceste spitale, care sunt persoanele. Noi am creat un cadru legislativ prin care să putem plăti, bonifica, acești oameni care au lucrat. Mai rămâne să știm și care sunt acești oameni. N-avem la nivel central de unde să știm.

A.I.: Nu vă sâcâie această întârziere a managerilor de spitale în a vă prezenta lista cu cei care în luna martie au avut pacienți cu noul coronavirus?

M.S.: Tocmai, faptul pentru care am cerut prelungirea coordonării de către Ministerul Sănătății a spitalelor din administrațiile publice locale arată faptul că ne sâcâie, așa cum ați spus și dumneavoastră, fiindcă trebuie făcută ordine și la nivelul spitalelor. Cât vom avea management pus pe alte criterii decât cele medicale sau manageriale, vom avea aceste situații.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Nelu Tătaru spune că unii angajaţi au reclamat la minister întârzierea plăţilor sau includerea pe liste a unor persoane care nu ar avea, în mod normal, acest drept.

Banii au fost promişi de preşedintele Klaus Iohannis la mijlocul lunii martie, când cadre medicale din câteva spitale ameninţau cu demisia, reclamând în primul rând lipsa echipamentelor de protecţie.

La vremea respectivă, premierul Ludovic Orban recunoştea la Europa FM, tot în emisiunea Piaţa Victoriei, că nu sunt destule echipamente de protecţie, dar îi ameninţa pe cei care vor să plece din sistemul medical cu sancţiuni, luând în calcul inclusiv retragerea dreptului de practică în România.

Imediat, preşedintele a ieşit public şi a vorbit despre recompensarea celor care continuă să muncească, mai degrabă decât sancţionarea celor care refuză.

Ministrul Sănătăţii spune că a luat în calcul plăţi pentru 75 de mii de oameni şi contează pe 120 de milioane de euro bani europeni.