Confidenţialitate

Ciolacu cere “un plan pentru România”

Președintele interimar al PSD le-a transmis, duminică, liderilor partidelor parlamentare o scrisoare deschisă în care cere întocmirea unui plan pentru România, în contextul actualei epidemii.

“Este nevoie urgent de măsuri vitale pentru oameni şi pentru economia ţării astfel încât să depăşim cât mai repede criza socială şi economică cu care ne confruntăm. Nu mai este timp de calcule electorale şi dispute politice! Nu ne mai permitem întârzieri şi greşeli! Acesta este mesajul pe care l-am transmis azi într-o scrisoare deschisă adresă tuturor liderilor partidelor parlamentare. Am convingerea că fiecare partid are experţi şi specialişti în diverse sectoare de activitate, care pot veni cu soluţii bune pentru România. Să îi invităm alături pe experţii din mediul financiar, din mediul academic, din mediul de afaceri, din agricultură şi din alte sectoare vitale pentru economie şi pentru societate. Avem nevoie de un proiect pentru ţară care să aibă susţinerea tuturor forţelor politice şi care să fie implementat cât mai repede! Haideţi să lucrăm împreună”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

“Este o situaţie pe care nimeni nu a mai experimentat-o până acum şi ale cărei consecinţe sunt încă foarte greu de estimat. În aceste momente grele este vital să luăm decizii eficiente şi rapide pentru evitarea unor situaţii teribile pe care deja le-am văzut în alte ţări şi care pot avea efecte incalculabile în sistemul de sănătate, în economie, în educaţie şi, în general, în viaţa socială din România. Nu mai este timp pentru dispute politice şi confruntări sterile. Nu mai este loc de calcule electorale sau de interese de partid. Trebuie să admitem că, de la momentul primelor alerte transmise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii până în prezent, clasa politică din România s-a comportat cu mult sub aşteptări! Discuţiile despre alegerile anticipate şi despre alte mize politice mărunte sau declaraţiile care minimalizau avertismentele venite din afara ţării au întârziat nepermis de mult deciziile vitale pentru pregătirea ţării în faţa pandemiei”, consideră liderul PSD.

În opinia sa, lipsa totală de dialog dintre Putere şi Opoziţie, dintre Guvern şi Parlament sau dintre partidele politice parlamentare se răsfrânge în mod negativ asupra cetăţenilor, care aşteaptă mult mai mult din partea celor pe care i-au ales.

“Pierdem zile vitale atunci când partidele depun iniţiative în Parlament, care apoi sunt preluate de Guvern ca Ordonanţe de urgenţă într-o formă neaprofundată, pe care Parlamentul le modifică din nou pentru a corecta erorile scăpate, iar, la final, alţi parlamentari să le atace la Curtea Constituţională ca să împiedice intrarea lor în vigoare. În acelaşi timp, există şi un concurs total contraproductiv între diferiţi parlamentari de a avansa tot soiul de propuneri economice şi sociale, fără discernământ, fără analize fundamentate, care pot crea dezechilibre şi mai mari în societate şi în economie, pe lângă cele provocate deja de această pandemie. Toate aceste lucruri trebuie să înceteze imediat! De această dată, din păcate, miza este chiar sănătatea sau viaţa cetăţenilor români! (…) În calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, fac un apel către toţi preşedinţii partidelor parlamentare: să punem capăt imediat disputelor politice, să lucrăm împreună pentru a realiza urgent un plan pentru România care care să ne ajute să traversăm cu bine aceste momente de criză! Cu pierderi cât mai puţine pentru cetăţeni”, susține.