Confidenţialitate

CIO, preocupat de retragerea unor judoka înaintea confruntării cu un israelian la JO 2020

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) s-a declarat ”preocupat”, marţi, de faptul că doi judoka s-au retras din competiţie la Jocurile Olimpice de la Tokyo înaintea meciurilor lor cu un sportiv israelian, transmite DPA.

James Macleod, oficial al forului olimpic internaţional, le-a declarat reporterilor că organizaţia ”va acţiona” în cazul în care va exista un ”abuz flagrant al Chartei Olimpice”.

La categoria 73 kg, algerianul Fethi Nourine s-a retras înaintea meciului său din primul tur cu sudanezul Mohamed Abdalrasool pentru a evita un potenţial meci în turul secund contra israelianului Tohar Butbul. Abdalrasool s-a retras şi el din competiţie înaintea confruntării cu Butbul.

Nourine a declarat televiziunii algeriene că a renunţat la participare datorită credinţei sale în cauza palestiniană, fiind suspendat de federaţie Internaţională de Judo şi trimis acasă. Abdalrasool nu şi-a motivat public retragerea.

”Vom ancheta orice fapt care ni se aduce la cunoştinţă şi vom conlucra cu comitetele olimpice naţionale şi federaţiile internaţionale de la caz la caz”, a precizat Macleod.

”CIO a fost foarte clar în privinţa politicii sale anti-discriminare şi nu ne vom abate de la acest lucru”, a subliniat oficialul.