Confidenţialitate

Cine sunt membrii juriului Selecţiei Naţionale Eurovision 2017

Zilele următoare, de vineri până duminică, juriul va audia concurenții înscrişi în preselecţia Eurovision. Postul public a anunțat și cine vor fi membrii juriului Selecţiei Naţionale Eurovision 2017. Dacă la ediţiile precedente, Luminiţa Anghel, Ovi Jacobsen, Adrian Romcescu, Paula Seling şi Andrei Tudor au reprezentat România la Eurovision în calitate de interpreţi sau compozitori, anul acesta, artiştii vor juriza Selecţia Naţională.

Luminiţa Anghel a reprezentat România la Eurovision în 2005, alături de trupa Sistem, cu piesa Let me try. Concursul s-a desfăşurat la Kiev, iar reprezentanţii României s-au clasat pe locul al treilea.
De-a lungul timpului, cunoscuta interpretă a mai câştigat locul I locul I la festivlalul internaţional Cerbul de aur (2001), premiul I şi trofeul pentru cea mai bună voce internaţională la «Song for Europe festival» din Malta şi acelaşi loc la festivalul internaţional Cairo (2003), interpretând piesa I ask you why.

Artist, compozitor, producator, si instrumentist, Ovi Iacobsen are la activ single-uri şi albume lansate în Norvegia, Europa, Asia si Amercia de Sud. Este autorul şi – alături de Paula Seling – interpretul pieselor Playing with fire şi Miracle. Cu aceste piese, Ovi şi paula au reprezentat România pe scena Eurovision în 2010 (locul 3 in finala internationala ESC din Oslo) respectiv 2014 (locul 12 in finala din Copenhaga). Pentru al doilea sezon consecutiv, Ovi este coprezentator al emisiunii Duelul pianelor, la TVR 2, alături de Paula Seling şi Adrian Enache.

Adrian Romcescu a participat, în calitate de compozitor, la ediţia din 1998 a concursului Eurovision, unde Mălina Olinescu a interpretat piesa Eu cred. În această calitate, a dirijat London BBC Orchestra, cea care a acompaniat-o pe reprezentanta noastră pe scena din Birmingham.
Adrian Romcescu este membru al al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi a colaborat, de-a lungul timpului, cu nume sonore din muzica românească, precum Aurelian Temişan, Adrian Enache, Marcel Pavel, Luminiţa Anghel, Elena Cîrstea, Monica Anghel sau Andra.

Solistă, compozitoare şi producător muzical, Paula Seling a reprezentat România, alături de Ovi Iacobsen, la două ediţii Eurovision Song Contest. La prima participare, cei doi au luat „bronzul” cu piesa piesa Playing with fire. După succesul din 2010, Paula Seling şi Ovi au revenit pe scena Eurovisionului, la cea de-a 59 ediţie desfăşurată în Copenhaga, unde au cântat „Miracle”. Piesa lor a strâns 72 de puncte, clasându-se pe locul 12.
Din 2016, Paula prezintă, alături de Adrian Enache şi Ovi, emisiunea Duelul Pianelor, difuzată la TVR 2.

Andrei Tudor a compus piesa “Pe-o margine de lume”, pe care Nico & Vlad Miriţă au interpretat-o la ediţia din 2008 a Eurovision Song Contest, pe scena de la Belgrad. Artistul colaborează, în calitate de compozitor, orchestrator, pianist sau şef de orchestră cu Angela Gheorghiu, Aura Urziceanu, Monica Anghel, Nico, Luminita Anghel, Gabriel Cotabita, Felicia Filip, Vlad Mirita, Marcel Pavel, Cezar Ouatu, Cristi Minculescu, Adrian Enache, Paula Seling sau Pasha Parfeni. Distins cu peste 30 de premii de creaţie sau interpretare, compozitorul este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi în comisia de specialitate a Credidam.

Juriul va alege semifinaliştii şi finaliştii Eurovision România, iar publicul va decide cine va reprezenta ţara noastră pe scena de la Kiev, la Eurovision Song Contest.

În premieră, înregistrările audiţiilor vor fi difuzate într-o serie de emisiuni la TVR, în perioada 5-11 februarie. Semifinaliştii Eurovision vor fi anunţaţi într-un show live joi, 12 februarie.