Confidenţialitate

Cine sunt cei 300.000 de ruși care ar putea fi mobilizați de Putin. Dragoș Mateescu: „Au făcut armata în anii ’90, au peste 50 de ani” | AUDIO

Fost militar de carieră, Dragoș Mateescu, senior analist în cadrul Institutului Diplomatic Român, spune la Europa FM că anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială în Rusia arată că va trece la acțiune.

Rămâne de văzut care va fi următorul pas al lui Putin, însă discursul președintelui Rusiei de miercuri arată că acesta este pregătit să acționeze după eșecurile din ultima perioadă:

„Din partea Kremlinului, a fost o lungă perioadă, o săptămână mai exact, de inacțiune, de defensivă în fața contraofensivei ucrainene și acest semnal al mobilizării poate să inaugureze o perioadă de acțiune, cel puțin pentru mass-media și pentru local rusesc. Ce va urma de aici înainte, dacă va reuși sau nu va reuși, dacă va însemna un răspuns mai puternic al Rusiei pe frontul din Ucraina pe este sau pe sud, asta mă îndoiesc pentru că resursele de elită ale Rusiei practic au fost consumate din ce știm.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Profesorul Dragoș Mateescu crede că, indiferent ce misiuni vor primi cei 300.000 de militari ruși chemați la arme, ei nu vor putea conta foarte mult din punct de vedere calitativ, dacă vor fi trimiși pe front:

„Un astfel de număr de oameni poate fi util atunci când ai ocupat deja un teritoriu și vrei să faci poliție, să faci administrație. Altfel nu este cazul să discutăm despre o îmbunătățire calitativă a performanței militare în regiune, după părerea mea.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dar cine sunt cei 300.000 de ruși mobilizați?

„Pot să aibă până la 50 și ceva de ani, oameni care au făcut serviciul militar în anii ’90 de exemplu. Sunt convins că au o memorie a serviciului militar, dar este minimă și se poate referi pur și simplu la mânuirea unor arme. Pentru a-i disciplina într-o acțiune care să conteze din punct de vedere strategic cred că este mult prea mult. Cred că este pur și simplu o încercare a Kremlinului de a arăta că este activ nu doar reactiv față de acțiunile Ucrainei.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Mesajul din spatele discursului lui Putin. Armand Goșu: „Trebuie să reacționeze la ofensiva victorioasă a Ucrainei. Miza e să sperie Occidentul” | AUDIO

Foto: Shutterstock