Confidenţialitate

Mesajul din spatele discursului lui Putin. Armand Goșu: „Trebuie să reacționeze la ofensiva victorioasă a Ucrainei. Miza e să sperie Occidentul” | AUDIO

Președintele rus Vladimir Putin s-a adresat miercuri dimineață poporului rus, într-o conferință despre care presa internațională scria că ar fi trebuit să aibă loc aseară, însă a fost amânată. Ultima dată când liderul rus a apărut într-o astfel de declarație a fost la declanșarea războiului din Ucraina.

Președintele Rusiei a transmis că va ajuta regiunea Donețk și va trimite atât armament cât și ajutoare pro-rușilor ucraineni. În plus, militarii ruși trecuți în rezervă și cei a căror meserie se leagă de domeniul militar vor fi înrolați pentru a „apăra teritoriile rusești”. Decretul a fost semnat, spune Putin.

Istoricul Armand Goșu spune, în emisiunea Deșteptarea de la Europa FM, că miza lui Putin în acest moment este să sperie Occidentul în speranța că astfel Ucraina va fi influențată să se oprească din contraofensiva puternică declanșată în ultimele săptămâni, când a eliberat foarte multe teritorii:

„În principal el trebuie să reacționeze acum la ofensiva victorioasă a armatei ucrainiene și de aici este bâlbe cu modificarea Codului Penal cu încurajarea acelor pseudo-referendumuri în niște regiuni pe care nu se mai controlează în totalitate. Miza pentru Putin în primul rând e să sperie Occidentul cu un nou set de amenințări sau Occidentul să pună presiune pe Ucraina perntru ca Ucraina să oprească contraofensiva.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Analiștii militari, dar și consilierul pentru securitate al președintelui american Joe Biden, remarcau posibile pregătiri pentru o mobilizare generală în Rusia.

De altfel, istoricul Armand Goșu afirmă că Vladimir Putin este presat de liderii politici ruși să declare o astfel de mobilizare, însă tot profesorul Armand Goșu punctează că o astfel de mișcare este puțin probabilă, dat fiind faptul că Rusia nu dispune de infrastructura necesară unei astfel de mișcări.

„Eu cred că amenințarea principală era mobilizarea pentru că Putin e supus în ultimele luni unei presiunii interne destul de consistente din partea liniei foarte dure, în frunte cu Kadîrov și alții, care insistă pentru mobilizare generală. Presupun că cineva aseară i-a atras atenția lui Putin că nu există o infrastructură în Rusia pentru mobilizare generală.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din Marea Britanie, ministrul de Externe Gillian Keegan spune că declarațiile făcute miercuri de liderul rus reprezintă o escaldare îngrijorătoare a conflictului.

Ea a declarat la televiziunea Sky News că o parte din cuvintele folosite spre finalul discursului de Putin sunt motiv de îngrijorare, dar a îndemnat la calm.

„E clar că este ceva ce ar trebui să luăm foarte în serios, pentru că, știți, nu suntem în control – nu sunt sigură nici că Putin este în control cu adevărat. Aceasta este în mod evident o escaladare a conflictului. Bineînțeles, și pentru cetățenii ruși care acum vor fi înrolați în acest război. De asemenea este greu de știut ce se întâmplă cu adevărat în Rusia, pentru că ei  nu au o presă liberă, este dificil.”

Citește și: Putin anunță că trimite ajutoare și armament în Donbas: „Susțin mobilizarea parțială în Rusia, cei din rezervă vor fi înrolați”

Foto: Shutterstock