Cine răspunde pentru pacienţii care s-au infectat în spital cu SARS-COV 2?

Tot mai multe rude se plâng că apropiații lor s-au infectat cu SARS COV-2 în spitale non-covid, în care s-au internat pentru probleme de sănătate vechi, fără legătură cu epidemia.

Institutul Național de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății nu au statistici privind astfel de infecții nosocomiale, inevitabile – spun medicii.

Rudele celor infectați sau chiar decedați spun că autoritățile ar putea interveni, însă, pentru reducerea celor care mor după ce s-au dus la spital să se facă sănătoși.

Platforma media Pressone prezintă cazurile recente a patru bolnavi, dintre care 2 au murit, care au fost testați înainte de internare, au primit rezultat negativ, pentru ca la numai câteva ore sau zile de la internare, să constate că s-au infectat cu sars cov 2.

Printre cei decedaţi astfel este și mama jurnalistei Emilia Șercan, fostă paciantă a spitalului din Vatra Dornei.

„La internare i s-a făcut un test real time PCR, care a ieşit negativ. Ea a ieşit din spital. A doua zi, a început să aibă o stare uşor febrilă. Situaţia i s-a degradat foarte repede, nu a vrut să se întoarcă din spital pentru că avea oroare de wc-urile de acolo, despre care spunea că poate sunt chiar mai murdare decât cele din Gara de Nord. Până la urmă ne-am dat seama că trebuie să ajungă la spital, am chemat salvarea, i s-a recoldat o nouă probă real time PCR, pentru COVID. Câteva ore mai târziu, după internare, ea s-a prăpădit, iar în dimineaţa în care noi ne pregăteam de înmormântare, am primit SMS de la DSP Suceava … era pozitivă” – povesteşte Emilia Şercan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Medicul Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, spune că asemenea infecții sunt inevitabile:

„Riscul apariţiei unor astfel de cazuri există şi nu poate fi evitat 100 % niciodată. Ce putem evita, prin măsuri epidemiologice corecte, prin triaj şi testare, este să nu apară focare pe secţii. Ce se poate face, dacă apare un astfel de caz într+o secţie, infecţia să nu se întindă şi la ceilalţi pacienţi din secţia respectivă. ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Emilia Șercan crede că cel puțin în cazul mamei sale, un medic a refuzat să intervină când a fost sesizat că pacianta sa are un prim simtom de covid.

„În timp ce era în spital, a simţit că era uşor răcită. Eu am cerut medicului să-i facă un test COVID, pentru a elimina orice suspiciune. medicul a spus că nu se poate face această prelevare, pentru că ea se face până la ora 10 dimineaţa. Este absolut scandalos!”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul Sănătății nu are o statistică a infectărilor intraspitalicești cu SARS COV 2, nici INSP.

Europa FM a solicitat aceste date și le vom prezenta atunci când le vom primi de la autorități.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS