Donald Trump l-a recunoscut Juan Guaido, care s-a autoproclamat „preşedinte în exerciţiu” al Venezuelei

Juan Guaidó, preşedintele Parlamentului venezuelean s-a autoproclamat „preşedinte în exerciţiu”, calitatea acestuia fiind recunoscută, la scurt timp, de președintele american Donald Trump.

Juan Guaidó, liderul opoziției, a depus deja jurământul.

„Jur să îmi asum oficial competenţele executivului naţional ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei pentru a ajunge (…) la un guvern de tranziţie şi pentru a obţine alegeri libere”, a spus Juan Guaido de la tribună.

Nicolas Maduro a fost reinstituit președintele țării la începutul acestei luni, în urma unor alegeri contestate pentru că ar fi fost fraudate masiv.
Zeci de mii de venezueleni protestează în continuare, miercuri, față de președintele Nicolas Maduro, în mai multe orașe din țară. Potrivit BBC, patru oameni au murit în cursul nopții, în urma manifestațiilor. În acest context, liderul opoziției s-a autoproclamat „preşedinte în exerciţiu”.

Venezuela se află într-o criză politică și economic gravă.

Nicolas Maduro care a anunțat că a câștigat al doilea mandat, a acuzat marţi guvernul american că a ordonat „o lovitură de stat fascistă”, acuzaţii formulate la o zi după reprimarea unei revolte militare şi în ajunul unor manifestaţii pro şi antiguvernamentale, potrivit agenției de presă AFP.

În cadrul unei alocuţiuni radiotelevizate, Maduro, al cărui al doilea mandat este contestat de opoziţie, i-a cerut ministrului său al afacerilor externe, Jorge Arreaza, să angajeze „o revizuire totală a relaţiilor” cu Washingtonul.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS