Cine este Ionuț Mișa, nominalizat la șefia ANAF?

Ionuţ Mişa a fost ministru de finanțe în guvernul Tudose, după ce în Executivul condus de Sorin Grindeanu a deținut funcția de secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Cât a condus ministerul a trebuit să rezvolve în principal problema legată de menţinerea deficitului bugetar în limita de 3% din PIB în acest an, în condiţiile creşterii cheltuielilor bugetare.

De-asemenea, a implementat “reforma fiscală” concepută de controversatul Darius Vâlcov, şi el fost mnistru al Finanţelor, condamnat penal în primă instanţă pentru luare de mită.

Mişa este în prezent director al Direcţiei mari contribuabili din ANAF.

Născut în 1975, Ionuț Mişa a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universitatea Ovidius Constanţa şi are un master în managementul instituţiilor publice. În perioada 1998-1999, Mişa a fost economist în cadrul Agroservice Constanta.

Între 1999 şi 2001, el a fost inspector de specialitate în cadrul direcţiei financiare a Primăriei Constanţa. În 2001, timp de trei luni, a fost şef de agenţie în cadrul aceleiaşi direcţii financiare.

Tot în 2001, timp de opt luni, Mişa a fost expert în serviciul buget-finanţe în cadrul Autorităţii pentru Privatizarea Activelor Statului (APAPS), sucursala Constanţa. În 2001-2003, el a fost director economic în cadrul Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa (SPIT), iar în 2003-2004 a fost director general al acestui serviciu. În 2004, timp de trei luni, a fost şef serviciului SICV (serviciul îndrumare, colectare, venituri) din Direcţia Generala a Finanţelor Publice Constanţa.

În 2004-2005, Mişa a fost şeful serviciului registru contribuabili, Administratia Finanţelor Publice Constanţa. În 2005-2009, a fost şef administraţie în cadrul Administratiei Finanţelor Publice Eforie. El a ocupat funcţia de şef administraţia în cadrul Administraţiei Finanţelor Publice din Constanţa în perioada 2009-2013. Din februarie 2013, a devenit şeful Direcţiei Mari Contribuabili din ANAF. Mişa a fost numit, în aprilie, membru în Consiliul de Administraţie al producătorului de energie Nuclearelectrica, compania care operează centrala nucleară din Cernavodă. În ianuarie, el a fost numit, de fostul premier Sorin Grindeanu, în funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Potrivit ultimei declaraţii de avere, Mişa deţine două apartamente, unul în Bucureşti de 205 mp, cumpărat în 2015, iar celălalt în Constanţa, de 70 mp, achiziţionat în 2012. El mai are bijuterii cu o valoare de 7.500 de euro şi un cont la Banca Transilvania de 101.999 lei. Mişa a încasat anul trecut un salariu anual de 94.421 lei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS