Cine este Edouard Philippe, prim-ministrul desemnat al Franței?

Președintele Franței, Emmanuel Macron, l-a desemnat luni în funcția de prim-ministru pe Edouard Philippe, actualul primar al orașului Le Havre și deputat din aripa moderată a partidului conservator Republicanii, a anunțat luni secretarul general al președinției, Alexis Kohler.

Edouard Philippe, în vârstă de 46 de ani, ex-secretar general al Uniunii pentru o Mișcare Populară (redenumit Republicanii) , a fost unul din personajele cheie ale echipei de campanie a fostului premier Alain Juppé în alegerile primare ale dreptei franceze.

Alegerea sa de către Macron arată intenția noului președinte centrist proeuropean de a atrage o parte a dreptei pentru a obține o majoritate în Adunarea Națională în urma alegerilor legislative de pe 11 și 18 iunie, condiție esențială pentru reformele sale liberale și sociale.

Noul premier francez Edouard Philippe l-a criticat, pe parcursul carierei sale, pe preşedintele Emmanuel Macron, scrie Le Figaro, care subliniază că noul şef al Guvernului nu a revenit asupra mesajelor sale, dintre care unele ar putea să îl pună într-o situaţie delicată.

Pe 26 august 2014, când noul lider de la Elysee a intrat în Guvern, Philippe a scris pe Twitter : “Jean-Pierre Jouyet, fost premier al lui Nicolas Sarkozy, anunţă numirea lui Emmanuel Macron, fost bancher la Rothschild, la (Ministerul – n.r.) Economiei”. Mesajul a fost urmat de hashtag-ul #financennemie, la fel ca cele în care critica promisiunile făcute de Francois Hollande în 2012.

Mai recent, în ianuarie, noul premier a scris un editorial critic la adresa fostului ministru, în Liberation : “Cine este Macron? Pentru unii, impresionaţi de puterea sa de seducţie şi de retorica sa reformistă, ar fi fiul natural al lui Kennedy şi Mendes France. Putem să ne îndoim. Primul avea mai multă carismă, al doilea mai multe principii. Pentru alţii, ar fi Brutus, fiul adoptiv al lui Cezar”, scria atunci noul şef al Guvernului.

« Nu îşi asumă nimic, promite totul, cu impetuozitatea unui cuceritor juvenil şi cu cincismul unui şofer vechi”, adăugat el.

Departe de a intui succesul fostului ministru al Economiei la prezidenţiale, dar şi rolul pe care urma să îl joace el, Edouard Philippe se întreba atunci : “Ce îi va purta numele: O revoluţie eşuată sau o victorie fulgerătoare? O trădare mizerabilă sau o ambiţie nemăsurată? Nimeni nu poate spune astăzi”.

Aceasta este pentru prima dată în istoria politică modernă a Franței când un președinte numește un prim-ministru din afara propriei tabere fără a fi fost constrâns de o înfrângere în alegeri parlamentare.

Philippe și-a început activitatea politică în studenție, ca militant socialist afiliat fostului premier Michel Rocard, înainte de a se alătura dreptei.

Ca și Macron, a urmat Școala Națională de Administrație (ENA), o instituție de elită, iar eroul său politic este Rocard — un alt punct în comun cu noul președinte.

Edouard Philippe a lucrat între 2007 și 2010 ca director de afaceri publice pentru grupul nuclear Areva, în 2012 a devenit membru al parlamentului, iar în 2014 primar al orașului Le Havre.

Alte câteva lucruri despre premierul desemnat, dezvăluite de presa franceză

Presa din Franța scrie că Edouard Philippe are ca fiecare om unele fobii, în cazul său fiind rechinii şi medicul stomatolog.

“Am temeri absurde. Îmi este frică de ideea de a merge la stomatolog. Îmi este frică de rechini. De altfel, nu mă simt în largul meu când înot în mare”, a mărturisit el.

Un alt lucru mai puţin ştiut despre noul premier francez – imită politicienii. De altfel, invitat la Europe1, el l-a imitat cu succes pe fostul preşedinte Valery Giscard d’Estaing.

Iar atunci când nu îşi atacă adversarii politici, el face box. Philippe a mărturisit că se antrenează de trei ori pe săptămână, în zori. “Toate sporturile permit să te descarci, dar boxul îţi dă încredere în tine, în capacităţile fizice (…). Gestionezi mai bine agresivitatea, a ta şi pe cea a oamenilor din faţa ta. Probabil că acest lucru m-a făcut mai calm”, a spus el în august 2015.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS