Confidenţialitate

Nobel 2022: Ales Bialiatski, laureatul Premiului pentru Pace

Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost acordat avocatului pentru drepturile omului Ales Bialiatski din Belarus și altor două organizații civile: Memorial din Rusia și Centrul pentru libertăți civile din Ucraina.

Cine este Ales Bialiatski, laureatul Premiului Nobel pentru Pace 2022

Ales Bialiatski s-a născut la 25 septembrie 1962. A absolvit în 1984 Facultatea de Istorie și Filologie din cadrul Universității de Stat din Gomel. În 1989, a obținut titlul de doctor la Institutul de Literatură al Academiei de Științe din Minsk.

Avocatul a fost unul dintre cei care au inițiat mișcarea pentru democrație în Belarus la jumătatea anilor 1980.

  • Ales Bialiatski a condus o campanie de aproape 30 de ani pentru democrație și libertate. În 1996, a fondat Centrul pentru drepturile omului “Viasna”, cu sediul la Minsk, pentru a oferi sprijin deținuților politici.
  • De atunci, a devenit principala organizație neguvernamentală din țară, contribuind la dezvoltarea societății civile din Belarus prin documentarea încălcărilor drepturilor omului și monitorizarea alegerilor.
  • Belarus, sub conducerea președintelui Alexandr Lukașenko, este adesea numită „ultima dictatură din Europa”. Această reputație provine, pe bună dreptate, din guvernarea sa autoritară, în care alegerile sunt fraudate, vocile opoziției sunt reduse la tăcere, iar societatea civilă este sever restricționată de instituțiile de stat care sunt, de fapt, o continuare a trecutului sovietic al țării. Țara este, de asemenea, unică pe continent prin faptul că folosește în continuare pedeapsa cu moartea, conform Right Livelihood.
  • Cu toate acestea, eforturile persistente și de lungă durată ale lui Bialiatski și Viasna de a împuternici poporul belarus și de a le asigura drepturile democratice au făcut din ei o forță de neoprit pentru libertate.
  • În timpul protestelor pro-democrație, inclusiv în timpul recentelor demonstrații pe scară largă în urma alegerilor prezidențiale frauduloase din 2020, Viasna a jucat un rol de lider în susținerea libertății de întrunire, în apărarea drepturilor persoanelor arestate pentru proteste și în documentarea abuzurilor privind drepturile omului. Bialiatski este, de asemenea, membru al Consiliului de coordonare, care a fost înființat în august 2020 de către personalități ale opoziției și ale societății civile cu scopul de a facilita un transfer pașnic de putere în țară.
  • Bialiatski și Viasna continuă să susțină mulțimea de oameni curajoși care protestează împotriva domniei dictatoriale a lui Lukașenko, cu riscuri personale ridicate. Prin angajamentul lor față de democrație și libertate, Bialiatski și Viasna au pus bazele unei societăți pașnice și democratice în Belarus.

Sursa foto: Twitter / The Nobel Prize

Citește și: Nobel 2022: Annie Ernaux, laureata premiului pentru Literatură