Confidenţialitate

Cine ar avea prioritate la vaccinarea anti-COVID. Populația generală, imunizată în etapa a treia | AUDIO

Persoanele din instituții neesențiale nu vor avea prioritate la vaccinarea împotriva COVID-19, susțin surse din cadrul Ministerului Sănătății pentru Europa FM.

Strategia națională de vaccinare prevede, că în prima etapă, vor fi vaccinați toți angajații din sistemul sanitar, pe bază de voluntariat, cei din structurile esențiale de apărare și ordine publică, din infrastructura strategică, precum cei care au grijă de centrale electrice, cei din Finanțe și din transport.

În etapa a doua, ar putea fi imunizate toate persoanele din grupele de risc, cum ar fi bătrâni și copii mici.

Abia în a treia etapă, vaccinul va fi disponibil pentru restul populației.

În spațiul public au apărut adrese oficiale din instituții precum Ministerul Fondurilor Europene în care șefii sunt rugați să afle de la salariați dacă vor sau nu să se vaccineze.

Surse din Ministerul Sănătății au precizat pentru Europa FM că asta nu înseamnă că acești angajați vor primi vaccin în prima etapă ci că statul vrea să afle de câte doze de ser ar fi nevoie.

Vlad Mixich de la Observatorul Român de Sănătate a explicat la Europa FM, în emisiunea Deșteptarea, că și angajați din centrele sociale ar trebui vaccinați în prima etapă:

„Prioritizarea cea dată pe surse pare să sune în regulă, nu am văzut pe niciunde personalul care lucrează în casele de bătrâni sau în casele de copii. Ei trebuie să fie sus pe listă, pentru că sunt categorii foarte vulnerabile.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În centrele sociale, peste 7.000 de bătrâni și copii instituționalizați au coronavirus, ceea ce înseamnă 328 de focare.

România  a rezervat până acum, în baza mecanismului Uniunii Europene, vaccinuri pentru aproximativ 10 milioane de persoane.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Anca Grădinaru