Confidenţialitate

Cine a fost Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor

Sfântul Andrei este sărbătorit pe 30 noiembrie, dată care marchează, în acelaşi timp, şi ultima zi de toamnă din an.

Unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, Sfântul Andrei este considerat „Ocrotitorul României” sau „Patronul spiritual al românilor”, deoarece el este cel care a creştinat poporul român după ce a poposit în Dobrogea.

Prima Biserică creştină de pe teritoriul ţării noastre şi primii preoţi ortodocşi sunt legate de numele său.

Conform Bibliei, Andrei este fratele apostolului Petru. Tradiția Bisericii arată că Sfântul Andrei a avut un sfârșit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus Crucea Sfântului Andrei.

Sărbătoarea Sfântului Andrei este cunoscută în calendarul popular şi sub denumirea de Sântandrei Cap-de-Iarnă sau Gadinetul Şchiop.

Unii oameni sunt de părere că, în noaptea de Sfântul Andrei, lupii încep a vorbi cu grai de om, de unde şi denumirea de “Ziua Lupului”.

În popor, această noapte este însoţită de multe tradiţii şi superstiţii. Acestea diferă şi în funcţie de zona geografică, dar simbolistica este cam aceeaşi. Oamenii vizau belşugul, căsătoria, protecţia de elemente malefice şi căutau un salvator în Sfântul Andrei.

Sfântul Apostol Andrei a fost înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române cu cruce roșie în 1995, iar în 1997 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a proclamat ”Ocrotitorul României”.

Același for de conducere al Bisericii a decis ca ziua de prăznuire a sfântului, 30 noiembrie, să fie proclamată sărbătoare bisericească națională. Ziua Sfântului Andrei a fost declarată prin lege sărbătoare publică și este zi liberă din 2012.

Peste 700.000 de români își celebrează onomastica de sărbătoarea Sfântului Andrei.