Confidenţialitate

Cine a creat fenomenul Elena Udrea? Traian Băsescu, Emil Boc, SRI sau cetăţenii?

Dacă ani de zile a tras cu grijă tot pe lângă urechile doamnei Udrea, acum Direcția Națională Anticorupție concentreză un foc intens asupra acesteia, formulând nu una ci trei cereri de începere a urmăririi penale, în trei cazuri diferite. Nu cred că este cazul să judecăm noi aici cât de vinovată sau nevinovată este Elena Udrea din punct de vedere penal, atâta vreme cat justiția este pe fir și anchetele ce o privesc par a fi intrat în linie dreaptă. Este însă jobul nostru, al societății, pentru că vorbim despre un politician de top, să analizăm responsabilitățile politice în legătură cu ascensiunea şi menţinerea doamnei Udrea la putere timp de aproape 10 ani.

Elena Udrea a urcat rapid în funcții, în demnități și influență, ajungând, în mai puțin de cinci ani, de la șefă de cabinet pentru primarul capitalei Traian Băsescu, la funcţia de consilier prezidențial cu rang de secretar de stat, apoi ministru în Guvernul Emil Boc, și, aflăm acum, mai mult decât oricare dintre aceste funcții, Udrea devenise în 2010 ­ 2012 o persoană de o asemenea influenţă încât putea manipula de la contracte publice, indiferent că vorbim de turism, sport, educație, fonduri europene și până la numirea unor personaje de forță ale statului român, precum procurori în structurile anti­mafia sau Anticorupție. Este imaginea pe care Elena Udrea însăși și­-o completează, susținând că s-­a folosit inclusiv de serviciile unor jurnaliști, pe care i­-a plătit, ca să îi aducă informații.

Nu reiese foarte clar în acest moment dacă Elena Udrea era mai puternică decât Emil Boc, premierul guvernului în care a activat, sau chiar decât președintele Traian Băsescu, care poate știa, sau poate nu știa chiar toate detaliile învârtelilor Elenei Udrea. Este cert însă faptul că anul trecut, fostul preşedinte a fost pus într­o situaţie oarecum penibilă, după ce anunţase că îl susţine pe Cristian Diaconescu la preşedinţie, s­a răzgândit şi a trebuit să o susţină pe Elena Udrea după ce doamna şi­-a măsurat muşchii cu săracul fost consilier al lui Băsescu.

Este cert doar faptul că, în acest moment, cel în care Elena Udrea pare a se lupta cu disperare pentru a nu ajunge la pușcărie, domnii Emil Boc şi Traian Băsescu tac chitic. Unul își vede de treaba lui de primar al Clujului, iar fostul președinte a precizat doar că se simte foarte bine în familie și că nu simte nevoia să facă unele declarații publice, asta deşi Udrea numai n­-a ţipat după ajutorul lui.

Altfel spus, astăzi nici Boc, nici Băsescu nu și­-o asumă pe Elena Udrea ca fenomen politic, deși este clar faptul că aceasta nu s­a cățărat nici in funcții nici în poziții de putere și influență de una singură.

Vă invit astăzi doamnelor și domnilor, la România în Direct, să judecăm împreună și să înțelegem cine poartă resposabilitate politică pentru crearea fenomenului Elena Udrea. Președintele Traian Băsescu? Premierul care a nominalizat-­o dar a fost prea slab pentru un subordonat atât de puternic? Serviciile secrete, care poate au fost slabe şi ele, scăpând de sub control o blondă care putea pune în pericol siguranţa statului? Sau poate este vina noastră a tuturor, a cetățenilor, pentru că timp de 10 ani am tolerat acest personaj care, uite, străluceşte acum în toată splendoarea sa de mucigai pe care, să fim sinceri, cu toții o bănuiam?

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-05-februarie-2015?in=europafmromania/sets/rom-nia-n-direct”]