Confidenţialitate

Cinci recomandări pentru șoferii care pleacă în vacanță, la final de vară | VIDEO (P)

Vara este pe final și, cel mai probabil, și tu profiți de ultimele zile de vreme bună și de concediu, chiar la noi în țară.

Dacă ai decis că mașina este cel mai confortabil și la îndemână mijloc de transport pentru vacanța aceasta, iată câteva recomandări pentru a te asigura că te vei bucura din plin de concediu.

1. Fii întotdeauna responsabil la volan. Vacanța este acel moment pe care îl așteptăm cu entuziasm tot anul, pentru că ne odihnim și luăm o binemeritată pauză de la griji și responsabilități. Însă, atunci când ne aflăm în spatele volanului, devenim responsabili pentru siguranța tuturor pasagerilor. Odihnește-te bine înainte, condu mereu preventiv, respectă regulile și pe ceilalți, și nu uita că limita legală a alcoolului în sânge este zero la mie în România.

Dacă vrei să știi cu aproximație timpul necesar pentru revenirea la limita legală de 0‰ alcool în sânge necesară conducerii unui autovehicul, folosește aplicația Zero la Mie, dezvoltată de Ursus Breweries, cu girul Poliției Române. O poți descărca gratuit din Google Play și App Store și constă în 5 pași simpli. În secțiunea bio, introduci datele despre gen, înălțime, greutate, tipul de alcool, cantitatea de consumată și intervalul de consum. Instant, aplicația îți estimează ora aproximativă când alcoolemia va reveni la 0‰. Dacă ai consumat și alimente, ai grijă să adaugi încă 90 de minute la timpul estimat! Responsabilitatea este însă a ta. Dacă trebuie să te urci la volan, fii responsabil și amână consumul de băuturi alcoolice.

2. Verifică starea tehnică a mașinii înainte de a porni la drum. Pentru că nimănui nu-i place să fie luat prin surprindere, în special la drum lung, asigură-te că toate dotările și funcționalitățile mașinii (de la frâne până la roata de rezervă), merg așa cum trebuie și ocupă-te de orice defecțiune care nu poate fi amânată. Așa ai suficient timp să rezolvi orice problemă și nu riști să-ți petreci vacanța mai mult pe dreapta! 😊

3. Asigură-te că ai toate lucrurile esențiale la tine. În primul rând, asigură-te că ai toate documentele mașinii la tine, și pe parcurs, că ai suficient combustibil pentru a nu fi stresat până ajungi la următoarea benzinărie. Totuși, atunci când împachetezi, amintește-ți că deși ai la dispoziție mai mult loc de depozitare, nu te muți definitiv în locul unde îți petreci vacanța. Renunță la orice nu crezi că vei folosi, și păstrează doar lucrurile esențiale. De exemplu, dacă temperaturile sunt încă ridicate și pornești la drum lung, o geantă sau o ladă frigorifică fac minuni!

4. Bucură-te de drum. De multe ori, când plecăm în concediu, suntem atât de concentrați să ajungem mai rapid la destinație, încât tindem să ignorăm locurile și lucrurile frumoase pe care le întâlnim pe drum. Chiar dacă pleci în vacanță în țară, România are multe peisaje superbe de admirat. Așa că, dacă nu ești presat de timp, alege o rută ocolitoare, oprește-te, vizitează și alte obiective față de itinerariul inițial. Așa se adună amintirile cele mai frumoase și poveștile bune de spus prietenilor: nu numai de la destinație, ci și de pe drum.

5. Ia-ți toate măsurile de siguranță impuse de context. Chiar dacă este o vacanță diferită de cele cu care te-ai obișnuit, respectând regulile de distanțare și de igienă stabilite de autorități, te vei putea relaxa.