Confidenţialitate

Arestări în dosarul exploatării adolescenţilor germani din Maramureş

Cinci persoane au fost arestate preventiv în dosarul “Projekt Maramureș”, :în care o grupare condusă de o familie de germani e acuzată că a ţinut în sclavie mai mulți tineri germani, pe care i-a pus să execute munci în locuințele unor localnici, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că un număr de cinci persone, printre care și liderul grupării, cetăţeanul german Schumann Bert Sieghard, au fost arestate preventiv în dosarul “Projekt Maramureș”, :în care o grupare condusă de o familie de germani este acuzată că a ţinut în sclavie mai mulți tineri germani, pe care i-a pus să execute munci în locuințele unor localnici, pretextul oficial fiind cel al unui “program de reeducare”.

Soţia acestuia, Schumann Babett, este cercetată în libertate, sub control judiciar, potrivit sursei citate.

Mai multe percheziții au avut loc, marți, în Maramureș, la un grup infracţional bănuit de trafic de persoane, din care fac parte și doi cetățeni germani, soț și soție. Grupul este suspectat că aducea copii din Germania pentru „reeducare”, dar îi folosea pentru munci epuizante.Copiii erau ținuți în sclavie, umiliți și bătuți.

Potrivit procurorilor DIICOT, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014 – august 2019, opt suspecţi, dintre care doi cetăţeni germani, soţ şi soţie, au constituit un grup infracțional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza județului Maramureş a mai multor tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea şi reintegrarea socială a acestora, în baza unor programe şi proiecte derulate şi coordonate de către cei doi suspecţi de naţionalitate germană.

Aşa-zisul program social, finanţat de către statul german, fondat şi coordonat de către suspectul de naţionalitate germană este reprezentat de serviciul social intitulat „Projekt Maramureş”, al cărui furnizor acreditat este o asociaţie cu sediul în municipiul Baia Mare, județul Maramureş, din datele deţinute până la acest moment rezultând că aceasta are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv, care a primit licenţă de funcţionare din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România, valabilă pentru o perioadă de 5 ani în intervalul februarie 2016 – februarie 2021.

Unii dintre cei abuzați au fost identificați și încredinţaţi spre instituţionalizare temporară Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş.

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism a dispus preluarea dosarului înregistrat la Biroul Teritorial Maramureș de către DIICOT Structura Centrală – Secția de Combatere a Criminalității Organizate.