Confidenţialitate

Cinci alimente pe care nu trebuie să le lăsați niciodată afară din frigider (P)

Există unele alimente pe care știm sigur că trebuie să le păstrăm la frigider, altele despre care știm că pot fi depozitate afară fără teama de a se strica și altele care au tendința de a ridica îndoieli și avem tendința de a le păstra la frigider doar vara.

Se pot păstra ouăle afară din frigider? Avem tendința să congelăm excesiv produse care nu au nevoie? Trebuie să fim mai atenți la temperatura alimentelor vara decât iarna?

“Dacă un produs este în frigider la supermarket, ar trebui să fie și acasă”

Este foarte important să aveți grijă la refrigerarea alimentelor, mai ales vara, „pentru că temperaturile sunt mai ridicate și este mai ușor decât credem ca acestea să se strice”, explică specialiștii. „Unele produse se strică vizibil dacă sunt lăsate în afara frigiderului, cum este cazul bananelor. În acest caz, trebuie doar să evitați consumul acestora. Riscul apare atunci când contaminarea este imperceptibilă și poate duce la o toxoinfecție alimentară”.

Pentru a afla ce alimente trebuie să păstrăm în frigider și care nu, medicii și nutriționiștii recomandă un truc care nu dă greș. „Dacă un produs se află în frigider la supermarket, ar trebui să fie și acasă”, deoarece dacă supermarketul își asumă costul suplimentar al refrigerării unui produs, este pentru că într-adevăr are nevoie de asta. Ținând cont de această maximă și fiind deosebit de atent cu alimentele care urmează, siguranța alimentelor este garantată.

Maioneza și alte sosuri care conțin ouă

Maioneza, alioli și orice alt sos cu ou crud trebuie să fie întotdeauna la frigider, cu excepția cazului în care este consumat. Vara există condiții atmosferice ideale pentru ca microorganismele să supraviețuiască, ceea ce se poate întâmpla în timpul prânzului sau cinei când sosul se odihnește pe masă la temperatura camerei.

Prin urmare, este esențial să fim deosebit de atenți cu ouăle crude, singurul aliment pe care, în ciuda faptului că în unele supermarketuri sunt ținute afară, ar trebui să le punem în frigidere. Mulți oameni fac greșeala de a-și spăla ouăle înainte de a le refrigera și tot ce fac este să deterioreze stratul protector dintre coajă și interiorul oului, ceea ce crește șansele de toxiinfecție.

Lapte și derivate

Laptele, brânza proaspătă, iaurturile, chefirul și alte derivate lactate trebuie păstrate întotdeauna la frigider, deși vom observa imediat dacă au expirat, datorită gustului lor acru și a texturii apoase. Bacteriile folosite la fermentarea iaurtului și a deserturilor lactate sunt foarte sensibile și se strică rapid, așa că ar trebui să fii deosebit de atent și să eviți să le lași la temperatura camerei chiar și pentru puțin timp. Contrar a ceea ce se întâmplă cu carnea sau sosurile, este mai dificil să te intoxici cu lactate, deoarece gustul lor ne va spune imediat că nu le putem consuma.

Carne

Mulți oameni au tendința de a cumpăra carne și pește o dată pe săptămână sau la fiecare două săptămâni și le depozitează în porții în congelator pentru a le scoate după cum este necesar. Eroarea vine de obicei când decongelați, care în nici un caz nu ar trebui să se facă pe blatul din bucătărie.

Carnea ar trebui întotdeauna dezghețată cu schimbarea minimă a temperaturii, așa că idealul este să o faceți în frigider. Durează mai mult, dar dacă meniurile sunt planificate în avans, nu trebuie să fie o problemă.

Mulți oameni sunt reticenți să gătească mâncarea congelată, dar dacă se face bine și intensitatea focului este monitorizată, rezultatul poate fi optim.

Astfel, crochetele, carnea sau peștele pot fi transferate din congelator în tigaie fără a afecta proprietățile nutriționale și organoleptice ale alimentelor.

Peşte

Ca și în cazul cărnii, peștele trebuie păstrat nu numai în frigider, ci și în sertarul indicat, în zona inferioară a frigiderului, mai proaspăt decât restul. Este important să consumăm întotdeauna pește și crustacee cât mai proaspete posibil, așa că dacă ne va lua mai mult de o zi pentru a le mânca, cel mai bine este să le păstrăm direct în congelator.

Cu cât congelăm mai repede peștele, cu atât își va păstra prospețimea și cu atât mai bine își va menține proprietățile.

În cazul fructelor de mare, specialiștii recomandă tratarea întotdeauna cu delicatețe: „fără a îngrămădi sau a lovi bucățile, acestea trebuie așezate într-un recipient alungit, foarte atent, și acoperite cu apă minerală, niciodată de la robinet”.

Bucătarii recomandă tuturor celor care folosesc frecvent congelatorul achiziționarea unei mașini de ambalat sub vid, care este în jur de 50 € și este cea mai bună modalitate de a păstra intacte proprietățile oricărui aliment și de a se asigura că nu apare contaminarea aromelor.

Pentru a dezgheța peștele și crustaceele, experții insistă: „fie îl lăsăm în frigider până când este dezghețat, fie îl dezghețăm direct la gătit. Nu ar trebui să dezghețăm niciodată la temperatura camerei, nici iarna, nici vara”.

Fructe si legume

Deși pot fi ținute afară din frigider în orice perioadă a anului, este întotdeauna mai bine să le păstrați la frigider când temperaturile sunt ridicate, deoarece cu căldura se vor coace mai devreme și vor avea mai mult zahăr, plus că se vor strica mai devreme.

Vinuri albe și roze

Vinul are o relație complexă atât cu temperaturile scăzute din frigider, cât și cu temperaturile ridicate de afară, așa că, dacă nu avem un colț răcoros acasă, cel mai bine este să nu păstrăm vinurile în timpul verii.

Este convenabil să știți că de la aproximativ 24 ° începe să se oxideze, deci este inutil să ai niște sticle rezervate pentru ocazii speciale, deoarece temperaturile ridicate le vor ucide.

Nici temperaturile excesiv de scăzute nu sunt recomandate vinurilor, deoarece frigul uscat al frigiderului le va face să piardă nuanțe, mai ales dacă avem de-a face cu sticle cu îmbătrânire.

Există o singură excepție: vinurile albe și roze tinere și simple pot fi păstrate la frigider chiar și cu câteva zile înainte de consum. Este convenabil să nu exagerați prea mult cu temperatura, deoarece, în general, le bem prea reci și ajungem să pierdem o bună parte din nuanțele lor.