Confidenţialitate

Chirurgul Achimaș Cadariu: “Cum va arăta România după COVID, chiar dacă va funcționa vaccinul?” | VIDEO

Dr. Patriciu Achimaș Cadariu a fost invitat de către Ioana Ene Dogioiu la Piața Victoriei, pentru a vorbi despre alegerile parlamentare, programate să aibă loc pe 6 decembrie.

Chirurgul oncolog a fost ministru al Sănătății în guvernul tehnocrat, iar acum deschide lista din Cluj a PSD pentru Camera Deputaților și spune că nu va renunța la profesia de bază, chiar dacă va ajunge în Parlament:

„Poziția de deputat nu înseamnă că îmi abandonez meseria, nici nu am s-o fac. (…) Am crescut într-un institut care s-a ocupat întodeauna în politici de sănătate și în ultimii ani m-am implicat personal. Preocuparea mea în ceea ce privește sănătatea femeii (…) a fost una constantă în ultimii ani.”

Ioana Ene Dogioiu l-a întrebat pe invitatul său cum va putea profesa și în același timp să ocupe funcția de deputat.

„Cred că, cu o bună împărțire a timpului, pot să o fac, meseria mea se face în echipă, nu sunt de unul singur. (…) Cu siguranță nu mi-aș neglija pacienții și nici invers, știu ce înseamnă o responsabilitate în Parlament”, a răspuns dr. Patriciu Achimaș Cadariu.

Cât despre înscrierea sa pe listele PSD, doctorul spune că nu au existat alte propuneri:

„În contextul dat, cu proiectul cu care a venit PSD, cu echipa de medici cu care a venit PSD, consider că este o alegere absolut bună. Am lucrat tot timpul în sistemul public. (…) Vă imaginați cum va arăta România în anul viitor, din primăvară, vară, după pandemia COVID, chiar dacă va funcționa vaccinul?”

„Anticipați un scenariu brazilian?”, a întrebat Ioana Ene Dogioiu.

„Cu tot respectul, suntem foarte aproape de asta, îl trăim zi de zi. (…) Suntem într-o țară cu contraste mari, cu discrepanțe teribile între cei care sunt săraci și cei care nu sunt atât de săraci și nu putem să ignorăm situația asta”, a răspuns fostul ministru.

În aceste condiții, țara va avea nevoie de politici sociale, susține chirurgul oncolog:

„Cred că, în acest moment, România are nevoie de politici sociale, pentru a trece perioada care va urma după pandemie. Nu va fi ușor. Cred că e nevoie de un echilibru.”

Înainte de a demisiona, fostul ministru al Sănătății Victor Costache a avut o inițiativă controversată, respectiv deschiderea programelor naționale de sănătate către zona privată. Despre acest lucru dr. Patriciu Achimaș Cadariu a spus că ideea a fost bună, însă nu a fost dusă la bun sfârșit așa cum ar fi trebuit:

„Aceea putea să fie o inițiativă bună, dacă era judecată și dacă erau implicați specialiști. Făcută pe genunchi, este pe jumătate făcută și sunt lucruri originale.”

Chirgul a fost întrebat și dacă este suficientă creșterea salariilor medicilor pentru a opri exodul acestora.

„Cu siguranță nu, acolo unde există inters și un context în care să-ți desfășori activitatea bine, lumea nu ar fi plecat nici înainte de mărirea salariilor. O evaluare a ceea ce se face de banii aceia poate că nu ar fi rea, și a calității și a cantității”, a răspuns dr. Patriciu Achimaș Cadariu .

Ioana Ene Dogioiu i-a amintit doctorului despre o afirmație pe care i-a făcut-o acesta în cadrul unui interviu, respectiv „Vrem o țară ca afară? Păi hai să muncim ca afară”. Își menține și acum ideea?

„Absolut, chiar o să-l întăresc. Am pornit de la prezumția că institutul de unde provin este bun, dar sunt și alte locuri mult mai bune, asta a fost o mare greșeală”, recunoaște fostul ministru al Sănătății.

La finalul emisiunii, Ioana Ene Dogioiu a vrut să afle de la invitatul său ce a făcut acesta pentru sănătate în perioada în care a condus instituția responsabilă de acest domeniu.

„Într-una din ultimele săptămâni de mandat am pus pe masă un program de management al infecțiilor nosocomiale, după ce am plecat nu știu ce s-a mai întâmplat cu el. (…) Am lucrat 6 luni de zile și am finalizat 3 programe pe care le-am pus pe masa guvernului, cel de educație pentru sănătate, proiectul planului pentru control al cancerului și cel pentru infecțiile nosocomiale”, a spus chirurgul oncolog, la Piața Victoriei.

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: