Confidenţialitate

Părinții unor copii mutilați de medici cer ajutorul Ministerului Sănătății. „Fata mea a trecut prin chinuri groznice, are probleme psihice” | AUDIO

Mai mulți părinți ai căror copii au rămas mutilați pe viață în urma unor operații medicale experimentale îi acuză pe cei de la INML că tergiversează eliberarea expertizelor medicale de care au nevoie în procesele intentate medicilor acuzați de malpraxis.

Faptele se prescriu, iar medicii scapă de procese. Părinții cer Ministerului Sănătății să intervină.

11 operații experimentale a suferit Amira, prima la vârsta de 1 an, când medicul Gheorghe Burnei i-a făcut un implant neomologat.

„Fata mea a trecut prin chinuri groznice, are probleme psihice, merg cu ea la psihiatru, ia pastile pentru că a fost mutilată, a fost schilodită, este toată într-o parte, are scolioză din cauza acestor operații.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Amira are acum 25 de ani. Mama ei, Emilia Iliescu l-a dat în judecată pe medicul care i-a mutilat copilul pe viață. De 3 ani de zile, așteaptă o nouă expertiză din partea INML de care are nevoie în proces, după ce de-a lungul timpului a primit doar răspunsuri incomplete:

„Comisia de expertiză nici în ziua de astăzi, după 3 ani de zile, nu ne-au răspuns punctual, deși recunosc că au consultat-o și are inegalitate de membre pelvine, vin în concluzii și spun că operația ultima, care mi-a lăsat-o în cârje pe viață, cu genunchiul blocat, cu pareză pe picior, spun că i-a fost benefică, că i-a egalizat picioarele. Dar diagnosticul copilului meu în momentul de față este inegalitate de membre pelvine.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De aceeași părere este și Roxana Burnei. Băiatul ei, în vârstă de 9 ani, este nepotul medicului Gheorghe Burnei. Acesta a ținut morțiș să-l opereze pe copil, pe motiv că are o boală rară, dar mama sa, care a mers la investigații în străinătate și în fața unei comisii de la Ministerul Sănătății spune că băiatul ei se simte bine și specialiștiii i-au confirmat că nu e cazul să fie operat.

„L-am rugat pe fiul meu să sară în piciorul care este, l-am invitat pe domnul doctor să mergem în curte să vadă cum aleargă fără niciun fel de problemă și să înțeleagă că, de un an de zile, este o problemă numai în mintea tatălui și a bunicului. Sunt niște chestiuni de orgoliu și sunt niște chestiuni în care copilul nu contează și numai a-și obține ei obiectivul, marele medic trebuie să dovedească că el are dreptate și că își salvează nepotul.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Roxana Burnei cere crearea unei comisii mixte de experți de la Ministerul Sănătății și Ministerul Justiției care să verifice rapoartele INML:

„Am depus deja solictări pentru a fi primită în audiență de miniștri pentru că acea comisie nu s-a întrunit niciodată să verifice ce face INML-ul cu rapoartele. Ceea ce doresc eu să obțin, împreună cu părinții, mi se pare foarte important ca acești copii să aibă dreptul la niște expertize profesioniste, nu la expertize care se bat cap în cap cu ce oamenii ăștia au obținut în Germania sau în Italia și care contrazic orice fel de documente sau de statistici medicale. La mine, ceea ce scrie acest domn Mihnea Costescu nu apare în niciun tratat de medicină, asta este problema cea mai mare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din cauza expertizelor IMNL, unii părinți spun că au pierdut procesele cu medicii acuzați de malpraxis și vătămare corporală, printre care și chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, care a lucrat la Spitalul Marie Curie din București. Acesta a fost condamnat, anul trecut, la 2 ani și jumătate de închisoare cu suspendare, dar pentru luare de mită. Judecătorii i-au interzis să mai profeseze în sistemul public de sănătate timp de 2 ani.

Foto: Facebook / Asociatia Colectiv GTG 3010