China: Poluarea atinge cote alarmante

Oamenii au fost sfătuiți să nu iasă din case fără măști de protecție

Smogul dens a acoperit, ieri, capitala Beijing, iar autoritățile au ridicat nivelul de alertă în caz de poluare la culoarea galbenă.

Vizibilitatea în metropola chineză nu depășește câteva sute de metri. Din cauza smogului dens, au fost închise mai multe autostrăzi care leagă Beijing-ul de orașele vecine. Nici clădirile turn nu se mai văd, iar unul dintre localnici a declarat pentru agențiile de presă că abia a putut ajunge la pasarele de unde schimbă linia de metrou în fiecare dimineață.

Autoritățile le-au recomandat în special copiilor și bătrânilor să nu iasă din case, iar cei care sunt nevoiți să facă acest lucru să poarte măști de protecție.

Concentrația de particule fine a atins 500 de unități, în condițiile în care limita admisă este de 25 de micrograme pe particule pe metru cub. Specialiștii se așteaptă ca smogul să persiste și în următoarele 24 de ore.

Imagini recente obținute cu ajutorul unui satelit demonstrează că poluarea din China poate fi zărită și din spațiu, sub forma unui nor dens de culoare gri.

Smogul sufocă frecvent marile orașe din China, ceața densă formată din fum și particule industriale fiind o consecință a dezvoltării industriale masive.