Confidenţialitate

China este lovită de un val extrem de căldură | AUDIO

A fost doborât un record de temperatură pentru luna iunie: 48,5 grade Celsius. Oamenii de știință au susținut că fenomenul meteo natural cunoscut sub numele de El Nino a început. Asta va însemna valuri de câldură mai intese.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Temperatura maximă de 48,5 grade celsius a fost înregistrată la stația meteo de la lacul Aidinghu, în provincia Xinjiang. De altfel, de la începutul lunii – în mai multe regiuni din China – maximele pe timpul zilei nu au scăzut sub 40 de grade.

Explicația oamenilor de știință

Cum explică oamenii de știință aceste temperaturi? Schimbările climatice și începutul fenomenului natural El Nino – când apa oceanului Pacific de la suprafață să încălezește. Astfel, în multe zone vor fi valuri de căldură intense, iar în altele precipitații abundente.

Roxana Bojariu – climatolog: „Pe fondul încălzirii globale și impactul El Nino se modifică, în sensul în care în zonele unde plouă, plouă mai intens decât în episoadele de mai multe decenii în urmă. În zonele unde este secetă, seceta este mult mai severă decât acum mai multe decenii”.

În orașul Turpan – considerat unul dintre cele mai afectate de acest val de căldură – pe 12 iunie s-au înregistrat 46,9 grade. Minime pe timpul nopții nu a coborât sub 31 de grade.

Aici, în 2017, a fost și cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în China a fost de 50,5 C.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Filipine: Mii de oameni, evacuați din zona vulcanului Mayon după erupția din acest weekend. Fenomenul ar putea dura câteva luni | VIDEO