Confidenţialitate

China cere SUA să își respecte obligațiile față de OMS

China cere Statelor Unite să-și respecte obligațiile față de Organizația Mondială a Sănătății.

Un val de reacții critice a urmat deciziei anunțate ieri de președintele american Donald Trump de stopare a finanțării către organizație, ca urmare a modului de gestionare a pandemiei de coronavirus.

Statele Unite reprezintă cel mai mare donator al Organizației Mondiale a Sănătății, cu o contribuție de peste 400 de milioane de dolari anul trecut, aproximativ 15% din bugetul total al organizației.

Întrebat într-un briefing de presă dacă Republica Populară Chineză se gândeşte să suplinească diferenţa, Zhao Lijian a fost rezervat: “China evaluează chestiunile relevante în conformitate cu necesităţile situaţiei”.

El a apreciat că pandemia, care a infectat aproape 2 milioane de oameni la nivel global, se află în stadiu critic şi că decizia Washingtonului va afecta toate ţările lumii.

Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi suspendarea contribuţiei SUA la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe motivul “proastei gestionări” a pandemiei noului coronavirus.

Trump a declarat că OMS a “eşuat în îndeplinirea obligaţiei sale de bază şi trebuie să fie trasă la răspundere”.

Liderul american a adăugat că OMS a promovat “dezinformarea” din partea Chinei în legătură cu acest virus care probabil a determinat o răspândire mai largă a acestuia decât ar fi fost cazul dacă organizaţia cu sediul la Geneva ar fi gestionat corect criza.